Élet-Stílus

A „hollywoodi cionisták” ellen tüntettek Athénben

admin
admin

2006. 05. 17. 07:22

Ultraortodox egyházi szervezetek több száz híve tüntetett kedden a görög főváros központi terén Dan Brown amerikai regényírónak A Da-Vinci-kód című sikerkönyvéből készült film bemutatása ellen.

A görög parlament előtt összegyűlt tiltakozók a görög tévé jelentése szerint azt kiabálták, “Botrány!”, “Botrány!”, s felszólítottak minden hívő embert arra, ne nézzék meg a bestsellerből készült filmet.

A tüntetők hol a “nemzetközi szabadkőművességet”, hol “a hollywoodi cionistákat” vádolták a “szentségtörő provokációval”. A Da Vinci-kód egy sötét összeesküvésről szól, amely szerint az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet minden erővel el akarja tussolni azt a felfedezést, hogy élnek a világon Jézus Krisztus és Mária Magdolna nászának utódai.

Az elmúlt napokban a görögországi ortodox egyház fölszólította a híveket, hogy ne olvassák el a könyvet – amelyben a szerző, hangoztatták, meghamisította a történelmet -, s a filmet se nézzék meg.

A Tom Hanksszel és Audrey Tautouval a főszerepben elkészült alkotást szerdán a cannes-i filmfesztiválon mutatják be, a görög mozikban péntektől vetítik.

Ázsia is felbolydult

A szerdai cannes-i premier előtt szerte Ázsiában is tiltakoztak a film ellen, bojkottot helyezve kilátásba. Dél-Koreában a bíróság elutasította egy keresztény ernyőszervezetnek a film betiltására irányuló beadványát, mondván, “nyilvánvaló, hogy a regény és a film fikció”, ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a nézők azt higgyék, valós történetet látnak a vásznon. Thaiföldön az ottani keresztény csoportok a film utolsó 15 percének cenzúrázását kérték a kormánytól. A többségében hinduk lakta, de 18 millió római katolikusnak is otthont adó Indiában a film betiltását követelték. Az újdelhi kormány illetékes minisztere a péntekre tervezett bemutató elhalasztását határozta el, miután több száz panasz érkezett hozzá a filmmel kapcsolatban. Szingapúrban, ahol a városállam egyházi tanácsa szintén a film sugárzásának betiltását szerette volna elérni, 16 éven felülieknek szólónak kiáltották ki Ron Howard rendezte alkotást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.