Élet-Stílus

Szerelem és bor a Szépművészeti éjjelén

Május 20-i egész éjszakás programjában a szerelem, a szépség, a bor, és a zene élvezetét állítja középpontba a Szépművészeti Múzeum. A nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódó múzeumi éjszakázás a most látható Bacchanália – Az élet érzéki örömei egy letűnt aranykor igézetében című kiállításhoz kapcsolódik.

Este hattól egészen éjfélig különleges tematikájú tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók. A múzeumban éjszakázók például a Megbízások kéjvágyból, a Testiség a XV-XVII. századi német-németalföldi művészetben, az Életre keltett szobrok: A bacchánsnők extatikus tánca az antikvitástól a XX. századig, a Bor és kenyér nélkül nincs szerelem;„A világra éhes vágy” vagy A fenséges illetlenség tánca című tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást. Az „Álarcos mitológia” c. kreatív gyermekfoglalkozás alkalmával pedig görög isteneket és mitológiai alakokat idéző maszkokat készíthetnek a legkisebbek.

A Bacchanália kiállításon berendezett Bukolikus irodalmi szalonban megelevenednek a görög mitológia jellegzetes történetei, a Veszedelmes viszonyok elnevezésű párkereső koktélbárban pedig Cyborg Templar DJ szolgáltatja a hangulathoz illő zenét.

Egész este dalos kedvű trubadúrok járják a múzeum termeit szerenádot adva és tanítva, a Barokk csarnokban pedig fiatal képzőművészek bukolikus idillek, szerelmi légyottok és bacchanáliák hangulatára komponált portrékat rajzolnak az arra vállalkozó párokról és egyéni jelentkezőkről.

A Reneszánsz Csarnok színpadán hat órától zajlanak a nagyprogramok: fellép a tangóharmonikán francia dallamokat játszó Molnár Trió, majd Bacchus dicsérete címmel bordalok és versek hangzanak el. Ezután Szépségideál bemutató és kultúrtörténeti-show csábítja az élet érzéki örömeihez vonzódó látogatókat. A bemutatón az egyiptomi, ókori római, a reneszánsz, a barokk, a századforduló, valamint napjaink szépségideáljait hasonlítja össze a szakemberekből álló „zsűri”: Kruppa Judit, volt szépségkirálynő, Schiffer Miklós divattanácsadó és Tátrai Vilmos művészettörténész.

Az est további részében fellép Szőke Nikoletta, a Shure Montreaux Jazz Voice Competition 2005-ös győztese és a Jazzclusive együttes, éjjel 23 órától pedig a Bergendy Szalonzenekar kíséretével fergeteges táncos mulatságot rendez a múzeum.
Természetesen a kulináris élvezetek sem maradhatnak ki az este kínálatából: a helyszínen frissen sütött illatozó ciabattából, lávakövön sült húsokból és gazdag ízvilágú mártásokból összeállított ételek és tapasok, jobbnál jobb italok várják a lakomázni kívánókat.

A magyar közgyűjtemények közül egyedüliként a Szépművészeti Múzeum csatlakozik május 20-án a Múzeumi Világnap kapcsán meghirdetett nemzetközi rendezvénysorozathoz. A francia múzeumok által kezdeményezett múzeumi ünnepen a közintézmények világszerte egész éjszaka állandó és időszaki kiállításaik nyitva tartásával és különleges programokkal várják a látogatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik