Élet-Stílus

Saját könyv két nap alatt

A „Books on Demand” – magyarul: „Könyv rendelésre” fogalma már évek óta rendkívül népszerű és elterjedt Amerikában és Európa számos országában, mint Németország, Franciaország vagy Anglia. Magyarországon elsőként a Révai Digitális Kiadó kínálja a szolgáltatást.

A hagyományos könyvkiadók számára a könyvkiadás kockázatos és tőkebefektetéssel jár, épp ezért alapos mérlegelés előzi meg a példányszám meghatározását, és természetesen azt is, kiadják-e az adott írást egyáltalán. A Könyvcsináló sohasem kerül ilyen dilemma elé, mert csak azt a könyvet adja ki („csinálja meg”), amelyet megrendelnek, és pontosan annyi példányban, ahányat rendelnek belőle. Ezzel a kiadói kockázat gyakorlatilag a nullára csökken, a raktározás gondja pedig fel sem merül. A kiadványok egy azonnali nyomtatásra kész elektronikus adatbázisban várnak a megrendelőre, nem állnak raklapszámra a raktárban, nem marad eladatlan példány. A könyv pedig a napjainkban is rohamosan fejlődő digitális technikának köszönhetően pár napon belül a megrendelő kezébe kerülhet.

A kiadó vállalja a könyv elkészültének összes részfolyamatát, a beírástól a tördelésen át a címlapkészítésig, természetesen külön díj fejében. Így egy Word-dokumentum formátumú kéziratból akár harminc nap alatt létrejöhet a kész példány.

Valóban ilyen egyszerű?

Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha ki akarnánk adni egy régóta csiszolódó regényünket, hogy szétosszuk barátaink közt, vagy akár megmérettessük a könyvek valódi piacán. Révai Gábor, a Révai Digitális Kiadó vezetője szerint nyomdakész formátumú beadvány esetén akár már két napon belül kézhez kaphatnánk saját példányunkat. Ha az eredetileg megrendelt, kisebb példányszám nem lenne elegendő, a kiadó utánrendelés esetén alig több mint két hét alatt kiszállítja a könyvet a vásárlónak.

A kiadó vezetője szerint annak ellenére, hogy a szolgáltatás újdonság és nem régóta működik, akad jelentkező bőven, hetente átlagosan 2-3 új könyvet adnak ki. A jelentkezők nagy része önjelölt író, Révai Gábor szerint azonban meglepően sok a jó könyv, ami nagyobb nyilvánosságot érdemelne. Jelenleg megoldásra vár a probléma, hogyan lehet egy 100 példányban megjelent könyvet a piacon is megmérettetni, hogyan lehet tesztelni, érdemes-e többet kiadni belőle. A kiadó honlapján bele lehet olvasni és meg lehet rendelni minden kiadott könyvet, amit írójuk további terjesztésre szán. Révai Gábor szerint azonban honlapjukon egyelőre kevés a látogató, ezért az egyetlen megoldást abban látja, ha szövetkezik több könyvterjesztővel.

Saját könyv elérhető áron



Saját könyv két nap alatt 1

Könyvpiramis. Akár saját könyveinkbõl is kezedhetjük építeni.

Mivel a honlapon található árak meglepően alacsonyak – csak ízelítőül: 200 példány rendelése esetén 719 forint egy százoldalas könyv darabja – felvetődik a kérdés, megéri-e ez a kiadónak. Révai Gábor elmondása szerint az ár tartalmazza a nyomda és a kiadó hasznát is, az árrés viszonylag nagy az alacsony ár ellenére, valódi profit azonban csak 50-100 példány esetén jelentkezik. Nagyon alacsony számnál, mint például a minimális 10, a könyvenkénti előállítás is jóval magasabb a nyomda „gépindulási költségei” miatt, és a sok előkészítő munkálatnak köszönhetően a kiadó is kevésbé profitál.

A lehetőség tehát mindenki számára nyitott. Saját mesekönyv a gyerekeknek, a fióknak írt filozófiai fejtegetéseink, nagymama legjobb receptjei, a világirodalmat megrengető verseink, regényeink, mind-mind arra várnak, hogy könyvalakot öltsenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik