Élet-Stílus

Tízmillió dolláros díj hidrogénüzemű járműért

Az amerikai képviselőház ötvenmillió dolláros díjalapot hozott létre, hogy ösztönözze a hidrogén alternatív üzemanyagként való felhasználásának a kutatását és jutalmazza a kimagasló kutatási-fejlesztési eredményeket.

A H-díjat – ahogy elnevezték – egy másik díj, az űrrepülés üzleti alapú fejlesztését ösztönző Ansari X-verseny tízmillió dolláros díjának a mintájára hozták létre. Az X-díjat a Burt Rutan tervezte SpaceShipOne nyerte el 2004 őszén: a magánpénzekből épült űrrepülőgép három emberrel a fedélzetén 114 kilométer magasságba emelkedett, majd a világűr „küszöbéről” biztonságosan visszatért a földre és ezt a teljesítményt öt nappal később még egyszer megismételte.

A képviselőház 416 szavazattal hat ellenében fogadta el a H-díj 50 millió dolláros alapját létrehozó törvényt. Bob Inglis képviselő, a törvény kezdeményezője hangsúlyozta, hogy hidrogénen alapuló üzemanyag csökkenti a kőolajtól való függőséget, a környezetszennyező üzemanyag kiváltásával növeli a levegő tisztaságát és új munkahelyeket is teremt a gépjármű-közlekedés forradalmasításával.

Az alap váltakozva egyik évben négy egymillió dolláros H-díjat osztana ki a hidrogén előállításának, tárolásának, terjesztésének és alkalmazásának kimagasló technológiai kutatási eredményeiért, a rákövetkező évben pedig egy négymillió dolláros H-díjjal honorálná egy működőképes hidrogén üzemű jármű prototípusának a kifejlesztését. A tízmillió dolláros nagydíjat az elkövetkező tíz éven belül ítélnék oda áttörő jelentőségű technológiai megoldásért.

A képviselők a díjalaptól azt remélik, hogy kutatásra serkenti azokat a tudósokat és mérnököket, akik nem akarnak, vagy nem tudnak részt venni hagyományos állami kutatási és fejlesztési programokban, másrészt arra is ösztönzi őket, hogy az adófizetők helyett ők vállalják az anyagi kockázatot is. A kezdeményezők reményei szerint magánbefektetők dollármilliókat fognak befektetni az üzletileg ígéretes ötletekbe. Bárki részt vehet a versenyben bármelyik országból, amennyiben a kutatást az Egyesült Államokban végzi. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a díjalap egy centet sem vesz el a hidrogénnel kapcsolatos amerikai szövetségi kutatásos programoktól. A szenátus a napokban szavaz a kezdeményezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik