Élet-Stílus

Globális járványügyi hálózatot tervez az IBM

admin
admin

2006. 05. 15. 12:22

Szuperszámítógépek modellezik a világ legfenyegetőbb pandemiás jelenségeit a WHO-nál. A nemzetközi összefogással megteremtett figyelőrendszer informatikai hátterét az IBM adja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Egészségvédelmi és Kórmegelőző Központja (US CDCP), valamint a világ több vezető közegészségügyi intézménye és az IBM ma New Yorkban elindította a fertőző betegségek terjedésének megfékezésére irányuló, Global Pandemic Initiative nevű programot.

A kezdeményezés alappillére a fejlett szoftvertechnológia segítségével klinikai adatok gyűjtése, feldolgozása, megosztása az egészségügyi intézmények, laboratóriumok, közegészségügyi hivatalok között, ezzel a különböző érintett szervezetek együttműködésének javítása, a kommunikáció hatékonyabbá tétele.

A fertőző betegségek korunk modern szállítási-közlekedési hálózatain keresztül történő gyors elterjedése megköveteli, hogy a lehető leggyorsabban modellezzék egy-egy járvány várható terjedését térben és időben, így az egészségügyi és kormányzati szakemberek hatékonyabb felkészülési terveket dolgozhatnak ki. A megfelelő intézkedésekhez elengedhetetlen a kormányzati és a közegészségügyi szervezetek közötti, azonnali, határokon átívelő, zökkenőmentes adatcsere.

Az IBM a járványok kitörésével kapcsolatos információ elektronikus úton történő átadására, megosztására és e betegségek terjedésének előrejelzésére szolgáló nyílt forráskódú szoftverrendszereket dolgoz ki és ajánl fel a projekt és a nyílt forráskódú fejlesztő közösség részére. Ezen túl IBM szuperszámítógépeket használnak majd fel a kórokozó-mutációk kialakulásának és a gyógyszervegyületek hatásának modellezésére is, amellyel lerövidíthetik a vakcinák előállításához szükséges időt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.