Élet-Stílus

Eljött a Novell ideje?

2006. a Novell éve lesz. A cég képviselője szerint, a piaci viszonyok optimálisak. Kérdéses azonban, hogy jogos-e a Novell optimizmusa, s a bemutatott termékcsalád elegendő lesz-e, hogy tényleg a vállalat éve legyen az idei esztendő.

A Novell vezetői szerint a Windows Vista premierjének elhalasztása megadta a lehetőséget, hogy ebben az évben a versenytársak újabb piacokat hódítsanak el a Microsofttól. A Novell a terjeszkedést egy komplett irodai csomaggal képzeli el, amely segítségével a cég által kifejlesztett alkalmazások futhatnak mind szerver, mind kliens oldalon, a Windowst teljesen kiiktatva. Azt persze még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz sikeres a Novell akciója. Egy azonban biztos, hogy a Vista késése a Novell malmára hajtja a vizet.

Debütál a jövő irodája – Novell módra

„A jövő irodája” rendezvényen tehát a SUSE Linux legújabb változatának bemutatása mellett, a cég megpróbálta ráirányítani a megjelentek figyelmét a Novell által kínált Open Workgroup Suite irodacsomagra.

A cél érthető okból az eladás volt, így hát nézzük a portékát. A vállalat az irodacsomagját két opcióban árulja. Ha az elsőt használjuk, akkor szerveroldalon csak Linuxot használhatunk, míg a második lehetőségnél már a NetWare komponenseit is feltelepíthetjük. Így a csomag tartalmazza az Open Enterprise Server megfelelő verzióját, a cég csoportmunkaszoftverét a GroupWise-t, egy rendszerfelügyeleti eszközt, a ZENworks-t. Míg kliensoldalon megkapjuk a Linux Destkop és az OpenOffice.org for Windows megfelelő számú példányát.

A legteljesebb bemutatásra a SUSE Linux új háromdimenziós felülete az Xgl került. S ezen a ponton talán érzékeny pont lehet a Microsoft számára a Vista csúszása, hiszen az Xgl tudja majd mindazt, amelyre a következő Windows ablakkezelője képes lesz.

A bemutató körülbelül 10 percig tartott, s mindezen idő alatt szinte mindent láthatott a nagyérdemű. Továbbá figyelemre méltó, hogy mindezt egy Ati 9600-as videókártyával érte el az Xgl felület. Kijelenthető, hogy ezen a ponton a Novell elvette a Microsoft kenyerét, s most a Vista fejlesztői törhetik a fejüket, hogy miként is tudnának valami újat fejleszteni a készülő desktopra.

Szintén itt debütált a SUSE Linux újabb attrakciója, a Beagle nevű keresőmotor. Amely a Windows startmenüjéhez hasonló, azon különbséggel, hogy itt a programok, dokumentumok és meglátogatott weblapok között tudunk keresni különböző kulcsszavak és opciók segítségével, viszonylag gyorsan.

Eljött a Linux éve?

A Suse Linux legújabb változata tehát szép és okos. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy a teremben ülők bizalmát mennyire nyerte el az ott látott előadás, hiszen egy vállalkozás számára a legkevésbé fontos, hogy forogjon és pörögjön a képernyő. Mivel a magánfelhasználóknál problémát okozhat, hogy a Linux használatával eltűnnek a Windows alatt használt néhány program futtatásának lehetőségei, így lehet, hogy a Novell terméke náluk csak egy futó kaland lesz.

Az új SUSE Linux előnye lehet viszont, hogy támogatja a 64 bites architektúrákat. Így azon felhasználók, akik a közelmúltban vásároltak új számítógépet, s 64 bites processzort és azt támogató alaplapot vásároltak, talán egy rövid kitérőt tesznek a Linux birodalmába, hogy kipróbálják, mit is tud a gépük. Ám a Vista megjelenése után nagy valószínűséggel továbbra is Windows-felhasználók lesznek, mint Linuxosok. A feltételezést erősíti, hogy e felhasználók nem is tartoznak egyelőre szorosan a Novell célcsoportjába.

Persze azt, hogy mely vállalkozásnak éri meg az átállás, nehéz megítélni. Ez minden esetben ugyanis egyedi megfontolás kérdése. Az azonban biztos, hogy a SUSE Linux Enterprise Destkop 10 önmagában kevés az átálláshoz. A komplett irodai csomag esetén pedig a költségek racionalizálását szokták leginkább említeni, ugyanis maga a szoftver beszerzése lényegesen olcsóbb, mint a Microsoft-példányok esetében. Valamint azt, hogy a Linux piaci méretéből adódon biztonságosabb rendszer, ugyanis kevesebb, a Linux meggyengítésére írt vírus jelenik meg.

Olcsóbb és jobb?

A Microsoft azonban a Linuxhoz értő szakemberek alacsony számára hívja fel a figyelmet, amelyet nehéz tagadni. S így a vállalat szerint hosszú távon hiába olcsóbb a Linux bevezetése, a redmondi cég megoldásai megtakarítást jelentenek. A Windows szállítójának állításai szerint továbbá egy biztonsági rés felfedezése és kijavítása között az ő terméküknél sokkal rövidebb idő telik el, mint a Linux esetében. Továbbá a Microsoft szerint sokkal több a kritikus hiba a Linux esetében, mint a Windowsnál.

A legnagyobb különbség azonban továbbra is a két rendszerhez értő szakemberek számában mutatkozik. A Microsoft termékéhez ugyanis piaci méretéből adódóan könnyebb azt kezelő informatikust keríteni, mint egy Linuxos kollegát. S valószínűleg ez a tény még sokáig a Windowst fogja erősíteni.

Igazságot tenni tehát nehéz, hogy melyik rendszer alkalmasabb, hiszen ez mindig egyéni felmérésen múlik. Van példa átállásra mindkét oldalon. Egy biztos, nagy valószínűséggel a Microsoft nem fog sokáig pihenni, s lépéseket tesz, hogy ez az év ne lehessen a Linux éve. Mindent egybevetve tehát 2006-ban folytatódni fog a Linux terjedése, azonban nagy áttörés valószínűséggel nem várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik