Élet-Stílus

Bemutatták az Office 2007-et

Takeshi Numoto egyenesen Redmondból érkezett Budapestre, hogy bemutassa az Office 2007 működő, de még béta változatát.

A programcsomag az eddigi hűvös és száraz létből a kényelem és a vizualitás felé tör. A legnagyobb dobás, az európai piacon eddig nem erőltetett OneNote digitális jegyzetfüzet és az újszerű menük.
A tengerentúlon is az Office csomagért felelős Takeshi a bemutatót egy elméleti felvezetéssel nyitotta, ahol felvázolt egy komoly paradigmaváltást, amit 1996-hoz képest végrehajtottak. Miért volt erre egyáltalán szükség? – kérdezheti bárki. A válasz pedig, hogy a fókusz most az embereken van: megvizsgálták, hogyan dolgoznak az emberek, hogyan lehet segíteni a felhasználót. Több milliárd visszajelzés rendszerezése és feldolgozása után alulról szervezve alakították ki az új verziót. A legkomolyabb változások az elmúlt 10 évben ezen a területen a munka új módszereiben, az adatok mennyiségében következtek be.

Sokan könnyen elfelejtik ennek a változásnak a mértékét, észre sem veszik, hogy mennyi minden változott meg. Egyre többen dolgoznak úgy együtt, hogy nincsenek földrajzilag, időben vagy infrastruktúra szempontjából közös pontok. Ráadásul a dokumentumok minimális része individuális, azaz a legtöbb fájl több kézen megy át élete során. Napjainkban már nem az jellemző, hogy valamit megír egy személy és ő is nyomtatja ki. A szélessávú szolgáltatások elterjedésével az “Always ON, always connected”, azaz a mindig bekapcsolva, mindig kapcsolódva elv nyer folyamatosan teret.

Menük

A klasszikus menü felépítés a Microsoft szerint nem volt tovább tartható. Az Office első változatában két eszköztár és 150 parancs volt elérhető. A 2003-as változatban kb. 30 eszköztár és több mint 500 parancs. Nyilván ennyi utasítást képtelenség fejben tartani egy egyszerű felhasználónak. Jellemző egyébként, hogy a Microsoft felé érkező fogyasztói kérések komoly része javasolt olyan “új” funkciót, ami egyébként már benne volt a programcsomagban.

Az új menü elsőre szokatlan lesz mindenki számára, mert eltűnik a klasszikus legördülős vonal és dinamikus-vizuális menük váltják azt fel. A lényeg talán annyi, hogy 4-7 fő csoportra osztják fel a funkciókat és azokat logikai alapon csoportosítják. A leggyakrabban használt dolgokat a Home menübe tették, ami a használat idejének 85%-a alatt aktív menü lesz. Minden parancs egyszavas, viszont a kurzorral elmélázva egy helyen előugrik a funkció részletes leírása.

Varázslat

Egy irodai programcsomag legyen egyszerű, lehessen vele könnyen látványos dokumentumokat készíteni, legyen könnyen testreszabható, és bármikor újraszerkeszthető legyen a dokumentum. Az első mosolyt a Word trükk csalta arcomra. Egy teljesen köznapi szöveges dokumentumból 10 kattintással egy igazán frankó és stílusos színes-szagos termék varázsolható. Nagyon jól működnek a sablonok és jól vizsgázik a menü.

Az Excel bemutató csúcspontja, hogy a régi csúnya feketefehérségből kitörve színes cellákat varázsolhatunk pillanatok alatt (a színek nemcsak szépek, de hasznosak is, mert jelentést kapnak), illetve tényleg szép 3D-s grafikonok és ábrák készülnek, persze ezek is néhány klikkel. A cellák koordináták helyett címkékkel is elláthatóak, például a C1-E3 helyett használhatunk [bevételek]-[kiadások] jelölést a függvényekben is.

A varázslatból való kiábrándulást talán csak az jelenti majd, hogy egy átlagon felüli notebookon futtatva néhány esetben némileg lassúnak tűntek a csilli-villi dolgok, illetve egy fagyás során megpillanthattuk a feladatkezelőben, hogy egy darab excel file megnyitásához 80 Megabyte memóriára volt szüksége a táblázatkezelőnek. Persze a Microsoft nem aggódik az ilyenek miatt, ők bíznak a fejlődésben, így az új fájlformátum, az XPF esetében sem tartják gondnak a méret kérdését. A fontos az, hogy jól használható, xml alapú és épphogy csak kávét nem főz.

Ne gondolkozz!

Le a kalappal a szoftveróriás előtt azért amit véghez vitt. Azon túl, hogy az alapprogramok, mint a Word vagy az Excel kezelése is jóval egyszerűbb lett, a buta titkárnők nagy örömére, az Outlook egy élő emlékezetté lépett elő. Eleinte alig találtam benne a levelezés részt, és már van benne RSS kezelés, emlékeztető, határidő napló, projektmenedzselés, ütemezés, kollaboráció meg minden. Az agyát alig használó usernek csak azt nem szabad elfelejteni, hogy elindítsa a programot.

A digitális korba cseppent egyetemisták és persze az újságírók pedig csillogó szemekkel ugranak majd neki a legújabb OneNote verziónak, immáron Európában is. A program egy jegyzetfüzetre hajaz, ahol bárhova kattintva elkezdhetünk írni, rajzolhatunk. A lényeg itt nem a külcsín, hanem hogy hirtelen bármit le tudjunk jegyezni, jegyzetelni. Hang vagy videójegyzetet készítve párhuzamosan írhatunk, majd később a szövegben kattingatva a multimédiás változatban is a megfelelő részhez ugrik. Egy másik érdekes funkció, hogy egy klikkel és egy kis egérmozgatással kijelölve bármilyen területet a monitoron beilleszthetjük azt a fájlba, sőt ha azon szöveg található, akkor az annak ellenére hogy az objektum képként funkcionál, kereshetővé válik, illetve a szöveg ki is exportálható belőle.

Az új funkciók közül lehetne még sorolni ezret, de talán a végére érdemes kiemelni a formátum generációváltást. Minden kompatibilis lesz visszafelé, de az MS végérvényesen letette a voksát az XML szabvány mellett, illetve a PDF formátumot is alapból használni lehet. A megjelenés elméletileg jövő év januárjában lesz, bár egy hónapon belül már egy nyilvános beta változat is elérhetővé válik (magyar nyelven is előbb-utóbb). A programcsomag ára pedig Professional változatban 499 dollár, Home/Student változatban 149 dollár, darabonként pedig általában 99-229 dollár között lesz. Hazánkban aki a Campus licenc igénybevételére jogosult, az a korábbi procedúrával azonos módon, a megjelenés után azonnal, ingyenesen hozzá tud majd jutni a Vistához és az Office 2007-hez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik