Élet-Stílus

Feketehalomról ered a brassói madárkór

A romániai Brassó megyében felfedezett madárinfluenza-gócok „eredője” egy Feketehalmon (Codlea) működő baromfinevelde, ahonnan az ország több megyéjébe is szállítottak vágott baromfit - derült ki a hétvégén napvilágot látott jelentésekből.

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter vasárnap Brassóba utazott, ahol részt vett a fertőzések felfedezése nyomán tartott állategészségügyi válságtanácskozáson. Ezután a miniszter nyilatkozatában elmondta: a H5 vírust a Brassó megyei Huréz településen, Fogarason, valamint egy Feketehalmon működő baromfineveldében azonosították az első gyorstesztek alapján. A mintákat ezúttal is szaklaboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, hogy meggyőződjenek arról, vajon a vírusnak a rendkívül veszélyes H5N1 típusáról van-e szó.

Az első hírek pénteken láttak napvilágot arról, hogy Hurézen két háztáji gazdaságban elpusztult tyúkok teteméből vett szövetmintákban kimutatták a madárinfluenza vírusát. Miután a falut vesztegzár alá helyezték, és elkezdték a több mint kétezer fős baromfiállomány elpusztítását, kiderült: egy fogarasi baromfikereskedőtől származtak a fertőzött állatok. A kereskedő pedig a feketehalmon működő baromfitenyésztő állomásról szerezte be áruját, azt adta tovább nemcsak a hurézi gazdáknak, hanem a környék több más állattartójának is.

A mezőgazdasági tárca vezetője vasárnapi nyilatkozatában már arról számolt be, hogy a H5 vírust a feketehalmi Drakom Silva baromfi-tenyésztelepen is sikerült azonosítani, ahol mintegy 150 ezer szárnyast nevelnek. Mellette azonban van egy másik nevelde, ahol ugyancsak találtak elhullott állatokat, így gyaníthatóan ott is felütötte fejét a fertőzés. A két telepen összesen mintegy 340 ezer szárnyast nevelnek. A feketehalmi tenyészetről az ország több megyéjébe is szállítottak állatorvosi vizsgálat és engedély nélkül vágott baromfit, így Vranceába, Prahovába és Kovásznába (más hírforrások szerint Marosba és Hargitába is). A már odaszállított, többnyire mélyhűtött csirkéket visszavonják az üzletek raktáraiból, legalábbis az érintettek azt állítják, hogy az áru még nem került forgalomba.

Flutur elrendelte a szükséges állatorvosi ellenőrzéseket, akárcsak a feketehalmi telep baromfiállományának megsemmisítését. Utasítást adott továbbá a fertőzött körzetek egészségügyi vesztegzár alá helyezésére, és az utakon végrehajtandó fertőtlenítésekre. Vasárnap délutánig már elégettek hétezer szárnyast Hurézen, és Fogarason. A DN 1 jelzésű országút Brassó és Fogaras közötti szakaszán hat szűrőállomást létesítettek a gépkocsik fertőtlenítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik