Élet-Stílus

Nagyvárosi légköri szennyezés az északi sarkvidéken

A német Alfred-Wegener-Institut (AWI) kutatói a mérések 1991-es megkezdése óta a legmagasabb légszennyezettséget állapították meg az egyébként rendkívül tiszta Arktiszon.

A sarkvidéki levegő mikrorészecske-, korom- és portartalma a lakott területeken, forgalmas útszakaszokon mérhető értékhez közelít.

Egy különleges légköri képződmény segítségével az elmúlt héten nagy mennyiségben kerültek ún. aeroszolok a kelet-európai térségből az atmoszférába. A korom, por és egyéb aeroszolok egyebek között elnyelik vagy szétszórják a napfényt, és komoly hatást gyakorolnak a klímarendszerre. Az általában egyébként kristálytiszta levegő a spitzbergáki Nyugat-Ĺlesundon lévő francia–német kutató bázis felett narancssárgás-barnásra színeződött el.

A mért értékeket svéd kutatók is megerősítették. Köbméterenként 50 mikrogramm aeroszoltartalmat mutattak ki, ami nagyjából az autóutak mellettinek felel meg. A norvég légkörszennyezési kutatóintézet emellett extrém magas ózontartalmat regisztrált a talajközeli levegőrétegekben. A 160 mikrogrammos köbméterenkénti érték a legmagasabb az intézet 1989-es fennállása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik