Élet-Stílus

Merre halad a techológia 2010-ig

A technológiai fejlődés egyre mélyebben szövi át mindennapi életünket. A jövő technológia fejlődéséről a Deloitte készített tanulmányt.

A Deloitte tanácsadó cég által közzétett jelentés szerint 2010-re a technológiai fejlődés észrevétlenül átalakítja az emberek életét, a világon mindenhol növekedni fog a technológiai termékek és szolgáltatások felhasználóinak a száma. A 2010-es évre játszódik le egy csendes forradalom a technológiai innovációnak köszönhetően, a technológiai mellett a telekommunikációs és média szektor is megerősödik. Ennek eredményeként a fogyasztók, a világban mindenhol szélesebb termék- és szolgáltatás palettából választhatnak majd.

Jolyon Barker, a Deloitte Technológia, Média és Telekommunikáció (TMT) munkacsoportjának vezetője ezt a következőképpen fogalmazza meg: “2010-ben egy tipikus nap valószínűleg nem sokban fog különbözni a mai naptól. Nem holografikus TV-t fogunk nézni, nem repülő autóban fogunk munkába járni, mint ahogy a filmek előrevetítik, ugyanakkor a technológia sokkal nagyobb szerepet fog játszani mindennapi életünkben, mint korábban bármikor – az autótól az iskoláig, a nappalitól az irodáig és tulajdonképpen mindenhol a legújabb technológiákat felhasználva éljük majd mindennapjainkat.”

A mobilok szerepe domináns marad

A napjainkban létező technológiák – a mobiltelefonoktól az asztali számítógépekig – változatlanul domináns szerepet fognak játszani, ugyanakkor ezek mellett egyre több kiegészítő eszközt is fogunk használni. Ahogy az összekapcsolhatóság egyre elterjedtebbé és a tartalom egyre digitalizáltabbá válik, gyakorlatilag bárhol, akár utazás közben is hozzá lehet férni a szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz.

A munkahely határai elmosódnak, mind társadalmi, mind pedig földrajzi értelemben. Az off-shore társaságok alkalmazása, a távmunka és a virtuális munkacsoportok tovább terjednek, megszokottá válnak. Ennek eredményeként a kommunikáció egyetemesebb lesz, a munka és a magánélet közti határ még inkább eltűnik.

A kommunikációban alkalmazott eszközök száma exponenciálisan növekszik, bár a fogyasztók továbbra is a számukra legmegfelelőbb, igényeiket legjobban kielégítő termékek szűk csoportját fogják választani. Az e-mail jelentősége, és népszerűsége tovább növekszik, ennek ellenére változatlanul a hangátvitel (ezen belül is a mobil hangátvitel) lesz az árbevétel legjelentősebb forrása. Az évtized végére a föld lakosságának fele használ majd valamilyen telekommunikációs szolgáltatást. 2010-re az oktatás gyorsan – és esetenként ellentmondásos módon – át fogja venni a technológiai újdonságokat. A digitális táblák, a szülői extranet és a távoktatás általánossá válik, ezzel egyidejűleg azonban a puskázás is egyszerűbb lesz.

A vezeték nélküli technológiák megkönnyítik a vizsgázó diákok közti kommunikációt; a keresőprogramok fejlődése a plagizálást is elősegíti. Továbbá, az új technológiai alkalmazások, mint például az iskolai, órai munkát kézi számítógépre érkező műsorszórás (podcast), az online jegyzetelés és más elektronikus segédanyagok használata a diákokban azt az érzetet keltheti, hogy nem szükséges a tanórákon részt venni.

Oktatás otthon

Az oktatás is részben áthelyeződhet egyes új, otthoni eszközökre, különösen a digitális videomagnóra (DVR). A videojáték-szektor tovább növelheti népszerűségét – a szülők körében is! – ha a gyártók konkrét oktatási célt szolgáló játékokat dobnak piacra. A legújabb játékok a testnevelés vagy akár a szellemi tanulás során is használhatók, ugyanis egyre gyakrabban a játékosnak egész testét használnia kell a virtuális karakter irányítása során.

A figyelemelterelés alternatív eszközei ellenére a televízió továbbra is domináns szerepet fog betölteni a szórakoztatásban, mivel kiváló minőségű, egyre nagyobb plazmaképernyőkön megjelenő, digitális műsorszórással köti le figyelmünket. A személyre szabott (on-demand) televízió és videó népszerűsége is növekedni fog: a műsorok kiválasztása és szórása szintén egyre többféle technológia és eszköz segítségével történik majd.

Interaktív televíziózás

Bár a személyre szabott programok, és az interaktív televíziózás várhatóan nagyobb teret nyer az elkövetkező években, a TV-nézők többsége továbbra is passzív használója lesz az elektronikus médiának. Az internet népszerűsége is erősen növekszik majd, idővel egyes piacokon bekövetkezhet, hogy átveszi a televízió vezető helyét a szórakoztatásban. A Deloitte felmérése szerint 2010-ig konszolidálódik az internet szerepe a nagy mennyiségű és egyre bővülő tartalom és szolgáltatások forgalmazási felületeként.

A technológia felhasználási területeinek egyik fontos fejlődési iránya a biztonság, különös tekintettel az utazásra. Fokozatosan elterjednek az autóvezetést támogató robotrendszerek, amelyek figyelmeztetik a vezetőt az esetleges veszélyekre, és adott esetben – ha a körülmények megkívánják – át is veszik a sofőrtől a kormányzást és fékezést. A kivetített műszerfal (head-up display – HUD) a legfontosabb információkat a szélvédő felületén jeleníti meg, így lehetővé válik, hogy a vezető mindvégig az úton tarthassa a szemét. Az érintésre épülő rendszerek a sofőrök tapintását felhasználva adnak figyelmeztetéseket, sőt akár fel is ébresztik az elbóbiskoló vezetőt. Az autókban elterjed a műholdas navigációs rendszerek hangfelismeréssel történő irányítása, valamint a szövegfelolvasó rendszerek, amelyekkel lehallgathatók az e-mail üzenetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik