Élet-Stílus

Tízmilliárd a mátrai ércbánya rekultivációjára

Az évtized végéig megtörténik a Gyöngyösoroszi-Károlytárón 1986-ig működött ércbánya bezárása és a terület teljes rekultivációja, amelynek tervezett költsége 10 milliárd forint.

Tavaly márciusban kezdődött meg az 1954-1986 között működött ércbánya végleges bezárásának előkészítése, az eddig elvégzett munkáról szerdán sajtótájékoztatót tartott a beruházást végző Mecsek-Öko Rt. Papp Béla, a táraság vezérigazgatója tájékoztatása szerint a munkák eddig mintegy 2 milliárd forintba kerültek: eddig döntően a műszaki és környezetvédelmi állapotfelmérések, illetve a konkrét tervezések történtek meg, ez utóbbiak részben már engedéllyel is rendelkeznek.

Kiemelte: a károlytárói az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi projektje, megkapták már a környezetvédelmi engedélyt a munkákhoz, és úgy tűnik, hogy az ÁPV Rt. döntése nyomán a finanszírozás is folyamatosan biztosított egészen 2010-ig, vagyis a teljes befejezésig. Kulcsár László projektvezető ismertette: megkezdődött a Bene-völgyi zagytározó felszámolása, eddig 25 ezer tonna veszélyes hulladéknak számító anyagot szállítottak engedélyezett lerakóba, ez a munka várhatóan még 1-2 évig eltart.

A természetnek idő kell

A projektvezető a legfontosabb feladatként említette az egykori bányából kifolyó évi mintegy 1,3 millió köbméter, nehézfémekkel szennyezett víz tisztítását. Az erre alkalmazott korábbi technológiát 140 millió forintos beruházással kibővítették és korszerűsítették, így immár a bányavízből kinyert iszapot sem tárolják helyben, hanem veszélyeshulladék-lerakóba szállítják.

A további feladatokról szólva a szakemberek elmondták: Mátraszentimre térségében 130 ezer köbméternyi üregrendszert kell „tömedékelniük”, ehhez a Mátrai Erőműben keletkező pernyét használják majd fel. Az egykori vágatok eltömítése után a kifolyó bányavíz mennyiségének és szennyezettségének csökkenésével számolnak, ám „a tisztítás így is hosszú távú feladat lesz”, mivel „a természetnek idő kell” ahhoz, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Szintén 2007-ben indulhat a Toka-patak és a kapcsolódó három víztározó teljes kármentesítése, a meddőhányók felszámolása lesz az utolsó “művelet”, ezek anyagát az addigra kiürített és megfelelően szigetelt szárazvölgyi zagytározó fogadja majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik