Élet-Stílus

Természetvédelmi program indul a Tisza mentén

Árvízvédelemmel összefüggő természetvédelmi program indul a Tisza mellett, a Kiskunsági Nemzeti Park területén, az Európai Unió támogatásával 754 millió forint értékben – közölte Alpáron tartott sajtótájékoztatóján a nemzeti park igazgatója.

Az Európai Unió Strukturális Alapjaiból támogatott Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Program (KIOP) keretében a Csongrád, Bács-Kiskun és Szolnok megye találkozási pontjában fekvő Alpár–Bokrosi öblözetben és a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben három projekt indul – mondta Kállay György. A program költségvetésének 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát a központi költségvetés biztosítja.

A program első részében a Tisza, Alpár melletti mélyártéri területből 1600 hektárt megvásárolnak a tulajdonosoktól, melyre 422 millió forint áll rendelkezésre. Bártol Réka programvezető elmondta, hogy az érintett terület döntő hányadát – melynek egy részét a XX. században művelés alá vonták a gazdálkodók – már sikerült felvásárolni. A területen a gazdálkodás lehetőségét az 1948-ban megépített nyári gát tette lehetővé, amikortól a mezőgazdasági hasznosítás kifizetődővé vált.

A helyzet 1998-ban változott meg, amikor Szolnok város védelmében a nyári gátat felrobbantották, és a terület ismét víz alá került. A Natura 2000 területek közé sorolt ártér a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése koncepció szerint, gyakrabban kerül víz alá, mert a nyári gát magasságának csökkentése a terv, és a Tisza két holtágának a szabályozásával nem csak a magas árvizek esetén kerül víz alá a terület.

A programvezető ismertette, hogy a KIOP 257 millió forinttal támogatja a Natura 2000 élőhelyek rekonstrukcióját az Alpár–Bokrosi öblözetben és a Körtvélyesi holtágon. Az összegből a felvásárolt területeken olyan élőhely- és tájrehabilitációt valósítanak meg, amely biztosítja a természetvédelmi és táji értékek fennmaradásához nélkülözhetetlen ökológiai feltételeket. A körtvélyesi holtág mederkotrása után, az onnan kinyert iszap segítségével 34 hektáron szántóterület rekultivációja valósul meg. A tervek szerint, szürkemarhát is tartanak majd a területen.

Gilly Zsolt programvezető beszámolt arról, hogy a program harmadik része a KIOP 75 millió forintot hozzájárulásával épülő erdei iskola a Tisza-holtág mellett fekvő Tőserdőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik