Élet-Stílus

Évente 5000 laptop tűnik el a repülőtereken

admin
admin

2006. 05. 10. 12:46

Az emberek imádnak utazni. A repülőterek azonban manapság nagyon gyakran a túlzsúfoltság vagy a feledékenység miatti bosszúság tárgyává is válnak. Egyre több utas hagyja el a nagy rohanásban a mobiltelefonját vagy a notebookját.

Az Utimaco biztonsági szoftvereket fejlesztő cég felmérése szerint csak tavaly és csak Németországban, Ausztriában, illetve Svájcban az utasok több mint 5000 laptopot, PDA-készüléket és más hordozható számítástechnikai vagy távközlési eszközt vesztettek el. Érdekesség, hogy a legtöbb tárgyat nem a legnagyobb vagy a legforgalmasabb repülőtereken veszítették el a tulajdonosaik, hanem azokon, ahol gyakran megfordulnak rövid távolságú, regionális vagy charterjáratok.

A dokuemtumból kiderül, hogy a legnagyobb problémát a 2001. szeptember 11-e után megszigorított biztonsági intézkedések jelentik. A legtöbb esetben a feledékeny utas egy héten belül jelentkezik az adott repülőtér talált tárgyak osztályánál és így megússza némi bosszúsággal az esetet. Azonban van, aki hiába keresi az elhagyott készülékét. Ráadásul a repülőtereken gyakoriak a notebooklopások is. Egy 200 cég bevonásával elvégzett felmérés szerint a vállalati laptopok 31 százaléka repülőtéren tűnt el, hotelekben 29, míg a közlekedési járműveken a számítástechnikai vagy távközlési eszközök 20 százalékának kélt lába.

“Amennyiben egy magánembernek tűnik el mobiltelefonja, az a bosszúságon kívül nem éri komoly veszteség. Viszont egy vállalati készülék akár titkos vagy bizalmas információkat is tartalmazhat, amit a tolvajok értékesíthetnek vagy felhasználhatják az érintett cég megzsarolására. A leghatékonyabb megoldás a körültekintés és az óvatosság, vigyázni kell ezekre a tárgyakra. Ezenkívül nem árt a notebookok, mobiltelefonok titkosítása és – akár jelszavas – védelemmel való ellátása sem” – tanácsolta Richard Aufreiter, az Utimaco biztonsági szakembere.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.