Élet-Stílus

Gombaszezon veszélyekkel

A mostanihoz hasonló csapadékos tavaszi nyár eleji időszakban egyre több gombát találhatunk erdei sétákon, kirándulásokon. A gombákból ellenőrzése után ízletes ételek készülhetnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy még az ehető gombák is okozhatnak problémákat.

Megkezdődött a gombaszezon, az erdei-mezei gombák közül az elsőként nagy tömegben megjelenő cseh kucsmagomba már lefutóban van. Elsősorban a könnyen felmelegedő, homokosabb alföldi területeken jelentkezett, de már találtak belőle a hegyvidéki erdőkben, így a budai hegyekben és a Pilisben is. Hamarosan kezdődik a nagytermetű kucsmagombák, így az ízletes, hegyes kucsmagomba, a tövisaljagomba és a májusi pereszke szezonja is, egy jó hónap múlva pedig a melegebb helyeken akár vargányázni is lehet.

Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozás-tudományi Intézet gomba-toxikológusa, Bathó Attila máris tud néhány mérgezésről, bár ezeket az eseteket még nem a frissen szedett gombák okozták. Van még a tavaly lefagyasztott gombáscsomagokból, amelyekben azonban néhány mérgező gombafaj egy-két darabja is akadt. A gombamérgezések megelőzésének egyik legbiztosabb módja, ha az erdőn-mezőn gyűjtött gombákat minden esetben bemutatjuk a gombavizsgáló állomásokon, amelyekből azonban sajnálatosan elég kevés működik. Házalótól nem szabad gombát vásárolni, piacon pedig csak olyan árustól vegyünk, aki be tudja mutatni a piaci szakellenőr árusítási engedélyét.

A nyers gombát 24 órán belül fel kell használni, addig szellős, hűvös, száraz helyen kell tárolni. A gombával készült étel frissen fogyasztandó, másnapra eltenni kockázatos. Mivel a gomba nehezen emészthető étel, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a korosabbaknak és a 4-5 évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán ne adjunk gombát főételként.

Mérgezések

A gombamérgezések leggyakoribb okozója a nagy döggomba, a susulyka, és a világító tölcsérgomba, az esetek legalább fele ezekre vezethető vissza. A mérgezés kimenetelést tekintve azonban a legveszélyesebb gombafaj a gyilkos galóca. Az általa kiváltott mérgezés tünetei a gombás étel elfogyasztása után 8-10 óra múlva jelentkeznek, ilyenkor a felszívódó méreganyagok már megtámadták a májat és a vesét.

Nagyon fontos, hogy minden gombamérgezés-gyanús esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és keressék fel az orvost azok is, akik együtt fogyasztottak a gombás ételből a beteggel, de náluk még nem jelentkeztek a mérgezés tünetei.

Az OÉTI gomba-toxikológusa felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly szeptember óta a Magyarországon található mintegy 3500 gombafaj közül 35-öt védetté nyilvánítottak, ezeket nem szabad szedni. Ide tartozik például a sötétedő húsú rókagomba, a tarkahúsú érdestinorú, vagy az őzlábgalóca. Az utóbbi hetekben számos helyen tévesen jelent meg, hogy betiltották a sárga rókagomba, a vargánya, vagy az egyéb érdestinorú fajták gyűjtését, árusítását. Ezek változatlanul szedhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik