Élet-Stílus

PlayStation 3 bemutató az E3-on

A Sony bejelentette, hogy riválisához hasonlóan két változatban dobja piacra konzolját - a japán óriás az aránylag kedvező ár révén nem kizárólag játékgépként, hanem Blu-ray meghajtóként is számít a PS3 sikerére.

A vállalat a hétfőn kezdődött Los Angeles-i E3 (Electronic Entertainment Expo) rendezvényen mutatta be ismét következő generációs fejlesztését. Az itt elhangzott információk szerint 500, illetve 600 dolláros áron debütálnak novemberben az amerikai kontinensen, amivel kifejezetten az Microsoft korai indulásából fakadó hátrányt szeretnék gyorsan ledolgozni. Korábban több elemzői cég is magasabb árat jósolt, a jelek szerint azonban a Sony hajlandó lejjebb szorítani az árat a kedvező fogadtatás érdekében – a konzolrészleg a jelen pénzügyi évben 180 millió dolláros veszteségre számít a megjelenés kapcsán.

20 és 60 GB-os merevlemezzel szerelt változat

Olyannyira komolyan gondolják ezt, hogy a kisebb, butított változatot mindössze 500 (nagyjából 100 ezer forintos) dolláros áron dobják piacra. Ez mindössze a beépített merevlemez méretében különbözik nagytestvérétől, hiszen 20 GB kapacitást kínál a 600 dolláros változat 60 GB-jával szemben. Japánban november 11-én debütál a konzol, míg a világ többi részén hatnapos késéssel, november 17-én várható a megjelenés. A Sony sajnos a rossz szokásoknak megfelelően Európába érkezvén számszerűen ugyanazon az áron, csak éppen euróban kínálja majd termékét, vagyis az öreg kontinensen 500 (130 ezer forint), illetve 600 eurót (155 ezer forint) kell majd fizetnünk, ami valamivel nagyobb kiadást jelent.

A PlayStation 3 az előzetes híreknek megfelelően Cell processzorral, beépített Blu-ray meghajtóval (amely támogatja a CD és DVD formátumokat), Bluetooth, Ethernet és Wi-Fi, valamint a nagy felbontású (1080p) tartalmak támogatásával érkezik. Felismeri és kezeli továbbá az USB, Sony memory stick, Secure Digital (SD) és CompactFlash kártyákat. A Sony az év végéig mintegy 4 millió darabot szeretne leszállítani, 2007 márciusáig pedig újabb 2 milliót, tehát meglehetősen nagy iramban árasztanák el a piacot a sokak által várt készülékkel.

Új kontroller

A vállalat első alkalommal mutatta be a konzol vezérlőjét, amely alapvetően a korábbi generáció kontrollerére hasonlít, ám egy fontos újítást is magában foglal. A vezeték nélküli kapcsolatra épülő vezérlő ugyanis pontosan leköveti a kézmozdulatokat, így a Sony szerint sok esetben mellőzhetjük a gombok használatát. Hasonló megoldást mutatott be a Nintendo is Wii konzoljához, amely ott a készülék csúcspontjaként jelent meg.

Érdekes módon a Sony nem csak konzolként, hanem akár Blu-ray lejátszóként is sikereket várhat fejlesztésétől, hiszen amennyiben a gyártók tartják magukat a korábban bejelentett árakhoz, a PS3 egycsapásra a legolcsóbb meghajtóként jelenhet meg a piacon. Persze az asztali és PC-s lejátszók és írók korábban debütálnak, ám korántsem biztos, hogy novemberre elérik majd a 600/500 dolláros szintet. Természetesen ez még tovább gerjeszti a konzol körüli felhajtást, így minden azon múlik, hogy a cég mennyire tudja majd kielégíteni a vásárlói igényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik