Élet-Stílus

Drágul a flash memória

A világ legnagyobb memóriaáramkör-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd., megemelte a digitális kamerákban és zeneszámlejátszó készülékekben alkalmazott flash memória áramköreinek árát.

A Samsung közepes egyszámjegyű százalékos mértékben emelte meg a NAND típusú flash-memóriaáramkörök árát – jelentette be Chu Woosik, a Samsung befektetői kapcsolatokért felelős első elnökhelyettese.

A NAND memória-áramkörök ára az év elején a túlkínálat miatt, valamint a digitális készülékek év végi keresletfelfutásának kifulladásával visszaesett. A piaci etalonnak tekintett 4 megabites NAND memória-áramkörök azonnali szállítású ára úgy 65 százalékkal esett vissza a 2005 végihez képest. Elemzők számítottak a NAND memória-áramkörök keresletének felfutására, amint áruk ismét vonzóvá válik. Utoljára keresletindukált áremelkedésre tavaly novemberben volt példa.

Jae H. Lee, a Daiwa Securities elemzője a Samsung áremelését a piac élénkülése jeleként értékeli. Véleménye szerint jelentősebb felfutásra a harmadik negyedévben kerül majd sor.

Lee Woo-hyun, a Kyobo Securities elemzője vegyes kilátásokat jósol a dél-koreai félvezető ágazatnak. „A NAND memória-áramkörök viszonylag magas májusi ára megemelheti majd a félvezetőgyártók eredményvárakozásait” – mutatott rá. „A még mindig kedvezőtlen devizaárfolyamok azonban aggodalomra adhatnak okot.” A dél-koreai won árfolyama az év eleje óta 8,6 százalékkal erősödött a dollárral szemben, ami komoly mértékben megterheli az exportőr ágazatok eredményét.

Chu Woosik szerint a kereslet élénkülését támogatja az is, hogy már az idén nyáron piacra kerülnek az első flash memóriát alkalmazó számítógépek is, sokkal hamarabb a korábbi elemzői előrejelzéseknél, amelyek csak az év végére tették megjelenésüket. A Samsung márciusban mutatta be a NAND memória-áramköröket alkalmazó személyi számítógépek prototípusát, amelyek már nem rendelkeznek a hagyományos mechanikus merevlemezes adattárolókkal. A Samsung előrejelzése szerint 2008-ra a laptopvilágpiacot már 30 százalékban a flash memóriás készülékek uralják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik