Élet-Stílus

Világszerte terjed az internetcenzúra

Egyre többször vetődik fel az internetes cenzúra kérdése különböző fórumokon. A Reporters without Borders szerint a cenzúrát alkalmazó kormányok súlyosan megsértik a sajtószabadság intézményét.

A most elkészült jelentés szerint növekszik azoknak az országoknak a listája, ahol az internetes híradásokat, blogokat, keresőket és közösségi szolgáltatásokat egyre növekvő mértékben cenzúrázzák a hatóságok. Az elnyomó rezsimek nem szívesen szembesülnek azzal, hogy az internet névtelenül is közvetíthet véleményeket, kritikát a hatalommal szemben.

Az online közösségek titkosszolgálati módszerekkel való megfigyelésén kívül egyre gyakoribb, hogy a nagyobb internet vállalatok – működésük megszilárdítása, vagy piacszerzési célokból – együttműködnek a cenzorokkal. Az együttműködés szintje természetesen különböző, az egyszerű szűrő alkalmazások beiktatásától kezdve, a felhasználók adatainak kiszolgáltatásáig gyakorlatilag bármi megtörténhet ezekben az országokban.

A legszigorúbb cenzor hírében Kína áll, de a szervezet állítása szerint gyakorlatilag minden kontinensen találunk olyan országot, amely nem szívesen látja az internetes közösség globális szabadságát.

Iránban a média gyakorlatilag egyre inkább a független blogrendszerre épül, hiszen a hivatalos propaganda egyre kevésbé engedi működni a másképpgondolkodókat. Ez ilyen országokban az internet felhasználók a legaktívabb kritikusai a társadalom viszásságaival szemben.

Sajnos számos országban az igen jól működő cenzúra a szabadgondolkodók adatait átadja a hatóságoknak, így a netfelhasználók folyamatosan a rezsim megtorló intézkedéseinek vannak kiszolgáltatva. A Reporters without Borders szakértői körülbelül 60-ra becsülik a kínai hatóságok által bebörtönzött internetes újságírók és szabadgondolkodók számát.

Bizonyítékok vannak továbbá arra is, hogy Egyiptom, Irán, Líbia, a Maldív-szigetek, Szíria, Tunézia és Vietnam is komoly büntetéseket alkalmaz az internetes szabadgondolkodók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik