Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 24
A szövetség elnöke: Vlatko Markovic
Web: http://www.hns-cff.hr/
A szövetség alapítása: 1912
FIFA-tagság: 1992 óta


Eddigi szereplések:
1998 harmadik
2002 csoportkör

Horvátország kvalifikációjára még jól emlékezhetünk, hiszen Magyarországgal azonos csoportból, veretlenül jutottak a fináléba. Mindössze háromszor játszottak döntetlent, köztük az utolsó fordulóban éppen a magyarok ellen. Igaz, ekkor már biztos továbbjutók voltak, amit leginkább annak köszönhettek, hogy a legnagyobb rivális Svédországot két ízben is legyőzték.

Horvátország önnálló államként harmadik ízben jut ki a világbajnokságra, legnagyobb sikerüket 1998-ban érték el, amikor Davor Suker vezetésével bronzérmesek lettek. 2002-ben már a csoportkörből sem jutottak tovább. A horvátok idén is jó szereplésben reménykednek, bár arra kevés esély van, hogy megismételjék nyolc évvel ezelőtti teljesítményüket. A csapatban több európai topligában szereplő játékos is található – Robert és Niko Kovac, Ivan Klasnic, Dario Simic, Darijo Srna, Dado Prso – ám képességeiket tekintve elmaradnak az 1998-as nagy generációtól.

Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány fia, Niko a magyarok elleni selejtezőn debütált a válogatottban. Bár emiatt Kranjcart több támadás is érte, Niko végül bizonyította tehetségét a csapatban. Mellette igazán Dado Prsóra, a Glasgow Rangers csatárára érdemes figyelni. A horvát támadó a selejtezők során kilenc találkozóból öt ízben volt eredményes. Mivel déli szomszédaink viszonylag könnyű csoportba kerültek, így nem elképzelhetetlen a továbblépés sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik