Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 58
A szövetség elnöke: dr. Justino Fernandes
Web: http://www.fafutebol.com/
A szövetség alapítása: 1979
FIFA-tagság: 1980 óta

Eddigi szereplések:
újonc

Az afrikai csapattól ha reálisan nézzük már a pontszerzés is kisebb bravúr lenne. Az angolaiak nem kis szerencsével jutottak ki a tornára, és egy igen erős csoportba sorsolták őket. A mezőnynek a FIFA ranglistán elfoglalt helyét tekintve Angola a leggyengébb csapata.

Az afrikai ország csapat már négy alkalommal próbált kijutni a vb-re, de csak az ötödik alkalommal voltak szerencsések. A selejtezőt a toronymagas Nigériát megelőzve nyerték meg, igaz csak a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően. A korábbiakban nem is nagyon volt ilyen bravúrra esélye az országnak. Pár évvel ezelőtt az akkori szövetségi kapitánynak, Carlos Alvinhónak volt egy zseniális ötlete: Portugáliába utazott, és olyan angolai menekülteket keresett, aki a profi klubokban játszottak. Az ötletet gyors siker koronázta – nem is csoda, hiszen az évtizedekig húzódó háborúk miatt 4 millióan menekültek el az országból. A túra eredményeképpen egy teljesen átalakított nemzeti tizeneggyel jelent meg Angola a soron következő tétmeccsen. Mind a mai napig részben ily módon állítják össze a válogatottat.

Manapság már nem csak Portugáliában, hanem Franciaországban is körülnéznek az illetékesek. Érdekes módon az utóbbi években az angolai bajnokság is igen megerősödött. Az itt szereplő játékosok rendszeresen kapják az Afrika-szerte igen magasnak számító fizetéseket. A klubok a rendőrség, a katonaság, vagy éppen hatalmas cégekhez tartoznak, és ezért rendezett körülmények között fejlődhetnek a focisták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik