Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 22
A szövetség elnöke: dr. Mohammad Dadgan
Web: http://www.iriff.ir/
A szövetség alapítása: 1920
FIFA-tagság:1945 óta

Eddigi szereplések:
1978 csoportkör
1998 csoportkör

Kezd lecsillapodni a kezdeti öröm, miután kiderült, hogy az ázsiai csapat ott lesz, története során harmadik alkalommal a vb-n. Az utóbbi időben egyre több kritikus hangot hallani a csapat játékstílusával kapcsolatban. A horvát edző azonban továbbra is a betonbiztos védelemből kiinduló kontrák híve. Kérdés azonban, hogy ez mire lesz elég júniusban.

Az eddigi két vb-részvétel nem tartott sokáig: 1978-ban a háromszoros Ázsia-bajnok (1968, 1972, 1976) két sima vereség után (Hollandia és Peru) döntetlent harcolt ki a skótok ellen. 1998-ban sem sikerült a továbblépés, de ezúttal sem esett meg az a csúfság, hogy pont nélkül kénytelenek távozni. A németektől és jugoszlávoktól, ha nem is sima meccseken, de kikaptak, a nagy ’ellenség’, az USA csapatát pedig 2-1 arányban felülmúlták.

A kijutás a selejtezőből szigorúan nézve sima volt, ám jó pár igen szoros eredmény akad közöttük. A sorsdöntő meccseken rendre az irániak nyertek, de a leggyakrabban mindössze egy találattal. Ez már csak azért is furcsa, mert papíron elvileg a csatársornak kellene villognia. Branko Ivankovics szövetségi kapitány azonban egy olyan rendszert honosított meg, amelyben elsősorban a hátsó alakzaton van a hangsúly. Ráadásul a középpályások is az esetek nagy többségében védekező feladatokat kapnak a horvát mestertől, és így már kevés energia marad a sikeres támadásokra.

Mindezek ellenére nem szabad leírni az iráni válogatottat, hiszen elől az az Ali Daei kavar, aki találatokat és válogatottságot tekintve is rekorder. Játékát a Bundesligában csiszolta, akárcsak a gólokért felelős többi játékos: Vahid Hasemian, Ali Karimi vagy Mehdi Mahdavikia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik