Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 6
A szövetség elnöke: José Alberto De la Torre
Web: http://www.femexfut.org.mx/portal/index.php
A szövetség alapítása: 1927
FIFA-tagság: 1929 óta

Eddigi szereplések:
1930 csoportkör
1950 csoportkör
1954 csoportkör
1958 csoportkör
1962 csoportkör
1966 csoportkör
1970 negyeddöntő
1978 csoportkör
1986 negyeddöntő
1994 nyolcaddöntő
1998 nyolcaddöntő
2002 nyolcaddöntő

A közép-amerikai csapat kijutása tulajdonképpen már akkor borítékolható volt, amikor még el sem kezdődött a kvalifikáció. Mexikó a térség focinagyhatalma, és mostanra már a világ szűk élvonalához tartozik. Ezt mutatja, hogy a FIFA világranglistán már huzamosabb ideje a Top10-ben tanyáznak. Tavaly nyáron pedig még Brazíliát is sikerült alaposan meglepniük.

Mexikó 2005-ben a Konföderációs Kupán mutatta meg igazán, hogy mire képes, mivel a CONCACAF-zónában nem kellett különösebben megizzadniuk a kijutásért. A mexikóiak erejét mutatja, hogy a kvalifikáció végén 49-10-es gólarány állt a nevük mellett. A tavalyi Konföderációs Kupának a csoportkörében helyenként parádés játékkal verték meg Ronaldinhóékat. Végül mégis meg kellett elégedniük a negyedik hellyel, ami az ellenfelek játékerejét ismerve igen szép teljesítmény.

Már a felkészülés kezdetén kiadta a mexikói szövetségi kapitány, La Volpe a jelszót: „ismét elődöntőt kell játszanunk. A kijutás nem kérdéses, a célunk, hogy legalább a legjobb négy közé jussunk.” Ez a bravúr korábban két alkalommal sikerült a csapatnak, mindkétszer (1970, 1986) hazai kulisszák előtt.

A gólfelelősön, a már 32 éves Jared Borgettin nem fog múlni a siker. A sokat tapasztalt támadó a Konföderációs Kupán elsősorban a fejeseivel hívta fel magára a figyelmet, és azóta is ontja a gólokat. A középpályán igazán nagy nevek nincsenek, de ez ne tévesszen meg senkit. Rendkívülien képzett játékosokról van szó, akik stabil, megbízható teljesítményre képesek. A védelemben pedig ott van a Barcelonával sikert-sikerre halmozó Rafa Marquez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik