Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 16
A szövetség elnöke: Lars-Ake Lagrell
Web: http://www.svenskfotboll.se/
A szövetség alapítása: 1904
FIFA-tagság: 1904 óta


Eddigi szereplések:
1934 negyeddöntő
1938 negyedik
1950 harmadik
1958 döntő
1970 csoportkör
1974 második csoportkör
1978 csoportkör
1990 csoportkör
1994 harmadik
2002 nyolcaddöntő

Svédország csapatát a magyar rajongók is jól ismerhetik, hiszen ugyanabból a csoportból próbált mindkét csapat továbbjutni. Ez sajnálatos, de egyáltalán nem meglepő módon a skandinávoknak sikerült. Két alkalommal ugyan kikaptak a végül veretlenként csoportelső horvátoktól, de az összes többi meccsüket hozták. A csoportmásodikok közül legjobbként biztosították a helyüket a németországi tornán.

Már ezeken a meccseken olyan erényeket csillogtattak, amelyekkel korábban nem büszkélkedhettek. A svéd csapat arról volt nevezetes, hogy a betonbiztos a védelme, manapság azonban inkább a világszínvonalon futballozó gólvágóikra figyel a világ. Ibrahimovicot manapság sokan a legjobb csatárnak tartják, és mellette az a Henrik Larsson játszik, akinek nem kis része volt a Barcelona legutóbbi sikereiben.

A védelemre sem lehet azonban panasz, és a középpályájuk is igen masszívnak tűnik. Ennek ellenére nem várható el tőlük olyan eredmény mint mondjuk a 94-ben, amikor csak Brazília parancsolt megálljt az elődöntőben a skandinávoknak. És még csak nem is ez volt a válogatott legjobb szereplése: 1958-ban a hazai rendezésű vb-n döntőt játszottak a brazilok ellen. Akkor azonban egy Pelé nevű fiatalember valami olyat művelt a pályán, hogy a svédeknek fikarcnyi esélye sem maradt (2-5). Persze azért nem lenne nagy meglepetés, ha Ljungberék ismét bejutnának a legjobb négy közé, de az is bőven elképzelhető, hogy már a csoportkör túlélése is túl nehéz feladatnak bizonyul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik