Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Oleh Blohin
Születési idő: 1952. november 5.
Születési hely: Kijev, Szovjetunió

Az egykori legendás játékos, Oleh Blohin első alkalommal vezette ki a világbajnokságra az ukrán csapatot. Sokan az általa megszervezett válogatottat tartják a németországi torna egyik titkos esélyesének. Ám ahhoz nem ki szerencse kell, hogy valóban messzire jussanak Sevcsenkóék.


Már játékosként nevet szerzett magának Blohin, aki a pályafutásának nagy részét a Dinamó Kijevnél töltötte. Közel húsz évet játszott a fővárosi csapatban, és őt tartották generációja egyik legtehetségesebb csatárának. A klubbal nyolc alkalommal nyert bajnokságot, és háromszor választották az egykori Szovjetunió legjobb játékosának. 1975-ben a Kijevvel Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert, éppen a Ferencvárost legyőzve a döntőben. 1986-ban megismételték a bravúrt, ezúttal az Atlético Madrid ellenében. Emellett nem mellesleg még 1975-ben Európa legjobb játékosának választották.

A szovjet pontvadászatban 432 mérkőzésen 211 gólt ért el, mindkettő rekordnak számít – amit már nem is fognak megdönteni -, míg a válogatottban 109 találkozón 39 gólt ért el. A szovjet csapattal az 1972-es és a négy évvel későbbi ötkarikás játékokon ezüstérmet szerzett, 1982- illetve 1986-ban pedig kinn volt a világbajnokságokon. Mind két alkalommal egy-egy találatig jutott. 34 éves korában 1987-ben végre külföldre igazolhatott, és rövid ideig a Vorwärts Steyrben majd az Aris Limasszolban játszott, mielőtt 1990-ben visszavonult.

Edzői pályafutása Görögországban kezdődött az Olympiakosz csapatánál. Itt két és fél évet töltött, mielőtt átült a PAOK Szaloniki kispadjára. Az Ionikosz következett, majd újból a PAOK, az AEK Athen és végül ismét az Ionikosz. A szövetségi kapitányi posztot 2003-ban ajánlották fel neki. Ekkor már Blohin a parlament tagja, és emiatt egy ideig úgy is tűnt, hogy fel kell hagynia az edzősködéssel. Már éppen a lemondását fogalmazta, amikor egy bírósági döntés értelmében mindkét posztját megtarthatta. Ezt a mester azzal hálálta meg, hogy története során első alkalommal kivezette a világbajnokságra az ukrán válogatottat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik