Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Dick Advocaat
Születési idő: 1947. szeptember 27.
Születési hely: Den Haag, Hollandia

A holland mester igen eseménydús pályafutást tudhat maga mögött. Az idei vb-n mindenképpen be szeretné bizonyítani, hogy legalább annyira jó szakember, mint honfitársa Guus Hiddink, akivel a dél-koreai válogatott a negyedik helyet szerezte meg a legutóbbi világbajnokságon. Már most kijelenthető, nem lesz könnyű dolga Dick Advocaatnak.


Játékosként nem ért el különösebb sikereket. Több mint száz alkalommal játszott védekező középpályásként a holland élvonalban a Den Haag, a Roda Kerkrade, a Sparta Rotterdam és az Utrecht csapatánál, majd pályafutása végén még levezetésként játszott a tengerentúlon a Chicago Sting csapatában.

Edzői karrierje az amatőr DVSP-nél kezdődött, és nem kis meglepetésre innen hívta el a holland szövetség, hogy Rinus Michels asszisztenseként dolgozzon a válogatottal. Nem sokáig maradt ezen a poszton, visszatért a klubfocihoz, 1987-től a Haarlem csapatát dirigálja, majd a Dordrechttel feljut az élvonalba. Ezután Michels hívására ismét a válogatott mellett dolgozik, és 1992-től átveszi a csalódást keltő EB után lemondó Michels helyét. Az 1994-es világbajnokság után bűnbaknak kiáltják ki, így nem is csoda, hogy négy csalódást keltő Európa-bajnoki selejtező után távoznia kell.

Ekkor a PSV-nél folytatja, majd a skót Rangerst dirigálja. Előbbivel egy, utóbbival két bajnoki címet szerez. Ismét a válogatotthoz csábítják, de miután a 2004-es Eb elődöntőjében a csapat gyenge játékot produkálva kikap a házigazda portugáloktól, ismét kiadják az útját. Öt hónapig a Borussia Mönchengladbachnál dolgozik nem sok sikerrel, majd három hónapra az Arab Emírségek válogatottját irányítja. Innen szerződteti le a koreai szövetség azok után, hogy a csapat már kivívta a vb-n való szereplés jogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik