Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Luiz Felipe Scolari
Születési idő: 1948. november 9.
Születési hely: Passo Fundo, Brazília

Scolari a legtapasztaltabb edzők közé tartozik, a legutóbbi 2002-es vb-n az ő vezetésével nyertek világbajnokságot Ronaldóék. A portugálok azonban még idáig nem igazán zárták a szívükbe a brazil mestert, ami részben annak is köszönhető, hogy a hazai Európa-bajnokság döntőjében, akárcsak a csoportkörben kikaptak a görögöktől.

Scolari kiemelkedő eredmények nélküli játékosi karrierje után a nyolcvanas években kezdett el edzősködni. Először a Gremio csapatát irányította, majd négy évvel később a Criciumánál dolgozott. Innen 1993-ban visszatért első klubjához, és ekkor kezdte el a trófeák gyűjtését. 1995-ben Libertadores Kupát nyert a csapattal, amit négy évvel később végrehajtott a Palmeirasszal is.

2000 júniusában a Cruzeiro kapitánya, de egy évvel később felkérik a brazil válogatott szövetségi kapitányának, miután nagyon úgy festett, hogy az Emerson Leao által dirigált gárda akár le is csúszhat a 2002-es vb-ről. Eleinte elmaradtak a jó eredmények, ami miatt sok kritika is érte Scolarit. A Copa Americán leszerepelt a selecao, a vb-re azonban sikerül kijutni, mivel az utolsó sorsdöntő meccsen legyőzték Venezuelát. Az előzetes eredmények láttán nem sokan látták az esélyesek között a brazil csapatot, de Scolari a döntőbe vezette őket, ahol simán elintézték a németeket. A sikeres torna után lemondott Scolari, és pletykaszinten az olasz és a mexikói szövetségi kapitányi poszt is szóba került.

A mester végül a portugálok felkérését fogadta el, akik a 2004-es hazai Eb-n mindenképpen első komolyabb nemzetközi sikerüket akarták volna ünnepelni, Otto Rehhagel és a görögök azonban másképpen gondolták. Scolari ennek ellenére maradt, és a portugál csapat imponáló magabiztossággal nyerte világbajnoki selejtezőcsoportját. A korábban legnagyobb riválisnak kikiáltott orosz együttest például egy megalázó 7:1-es zakóval küldték haza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik