Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

José Pekerman
Születési idő: 1949. szeptember 3.
Születési hely: Villa Dominguez, Argentína

Rengeteg kritika érte az argentin szakembert, miután átvette a nemzeti tizenegy irányítását. Luis Cesar Menotti az 1978-ban vb-győztes csapat trénere szerint Pekerman soha nem játszott az argentin válogatottban, így ezért nem is tudhatja, milyen érzés az országot képviselni egy nagy eseményen. Azt még a kritikusok is megjegyzik, hogy Pekerman kétségkívül rendkívülien nagy tudása edző, és az sem igazán probléma, hogy karrierje során egyetlenegyszer sem ült profi csapat kispadján. A kritikusokat azonban hamar elnémította a tréner. Brazília mögött kényelmesem kijutott a dél-amerikai selejtezőcsoportból a világbajnokságra, és tavaly a Konföderációs Kupa döntőjében kaptak csak ki a nagy riválistól. Igaz egy olyan országban, ahol a lakosság szinte teljes egészében fociőrült, a Ronaldinhoék elleni 4-1 csalódást okozott. Mindezek ellenére Pekerman munkájának a minőségét mutatja, hogy az idei torna egyik legnagyobb esélyesének tartják az argentin csapatot. Pekerman előnyére írható továbbá, hogy a jelenlegi válogatottból korábban szinte mindenkivel dolgozott az ificsapatnál.

Pekerman játékosként Argentinos Juniors-ban játszott a középpályán, majd a kolumbiai Indenpendiente Medellinnél kergette a labdát.


Edzői karrierjét Chacarita Juniors ificsapatánál kezdte, majd ugyanezt a pozíciót töltötte be az Argentinosnál. Egy rövid kiruccanás következett a chilei Colo Colóhoz, majd az argentin szövetség alkalmazta 1994-től, mint ifjúsági edző. Az ifiválogatottal 95-ben, 97-ben és 2001-ben világbajnok lett. 1998-ban felajánlottak neki a szövetségi kapitányi posztot, miután a vb-n Daniel Passarella csapata leszerepelt. Ő azonban maga helyett inkább Marcelo Bielsát javasolta. Amikor 2004-ben a szövetség képviselői ismét megkeresték, már nem mondott nemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik