Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Guus Hiddink
Születési idő: 1946. november 8.
Születési hely: Varsseveld, Hollandia

Az ausztrál csapat legnagyobb sztárja kétségkívül az edző, aki karrierjét a középpályán kezdte. Sokoldalú játékosként tartották nyilván, egy évtizedet játszott a De Graafschap csapatában, egy évig pedig a PSV-t erősítette. Rövid ideig az NEC Nijmegen, majd az Atlanti-óceán másik oldalán a Washington Diplomats és a San Jose Earthquakes csapatában kereste a kenyerét.

Innen visszacsábítottak a Graafschaphoz, ahol másodedzői posztot is rá bízták. 1983-ban már a PSV-nél a második ember. Négy év után már ő az edző, és azonnal meg is nyeri a csapattal a bajnoki címet, egy évvel később pedig elhódítják a BEK trófeát. A következő két évben ismét holland bajnok. Ezután egy évet a török Fenerbahcénél tölt, majd a spanyol Valencia szakvezetője lesz.

Az 1996-os Eb-re készülő holland válogatottat a selejtezők felénél veszi át. Nagyon úgy tűnt akkor, nem sikerül kijutni a tornára, de Hiddink megoldja feladatot. Végül a negyeddöntőben esnek ki Franciaország ellen, majd két évvel később a világbajnokság elődöntőjében a későbbi ezüstérmes brazilok állítják meg a hollandokat. Bár a bronzéremért zajló meccset is elveszítik, de a Real Madrid ennek ellenére leigazolja Hiddinket. Nem sok időt tölt a királyi klubnál, hamar leszerződik a Real Betishez.

Innen csábítja át a világ másik végébe a dél-koreai válogatott. A korábban lesajnált csapattal egészen az elődöntőig masíroz hazai pályán. Ezután ismét a PSV következik: két bajnoki cím, és egy BL-elődöntő igen szép eredmény. Innen kerül az ausztrál válogatott kispadjára 2005 augusztusában, hogy a PSV mellett az ausztrál válogatottat is dirigálja. A pótselejtezőn megverik a jóval esélyesebbnek tartott Uruguayt, és kijutnak a vb-re. Hiddink már előre jelezte, hogy a torna után feláll, már meg is állapodott az orosz szövetséggel, így hamarosan újra Európában láthatjuk viszont a holland trénert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik