Élet-Stílus

Hannover: a kiállítások városa

Hannover Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa a Leine folyó partján terül el. A Honovere, a város eredeti ősi neve, magas partot vagy töltést jelent.

Ahogy Hannoverbe érkezünk, első benyomásunk az lehet, hogy a parkok városába léptünk. Ezt legjobban a magasból láthatjuk igazán, ezért megérkezésünkkor érdemes is az Új Városháza (Neues Rathaus) kupolájába felmenni. A 100 méter magas csúcsról jól érzékelhetjük a város adottságait. (A kupolába, Európában egyedülálló, lejtős lift visz fel.)

A félmillió lakosú Hannover nagyvárosnak számít, de kitűnően szervezett tömegközlekedésének köszönhetően mindez nem befolyásolja a város jó lakhatóságát. Ha kedvünk tartja, még gyalogosan vagy biciklivel is könnyen eljuthatunk bárhova, buszra sem kell feltétlenül felszállnunk, ha nincs kedvünk. A belváros szinte minden pontjáról egyszerűen elérhetők a parkok és a kertek, s ez magas életminőséget biztosít a hannoverieknek.

A város 2000-ben otthont adott az EXPO-nak és így közlekedési rendszere jócskán modernizálódott, dizájnos buszairól és villamosairól messzeföldön híres.

Néhány adat pár szóban – Hannover


• Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa, lakosainak száma 520 000.

• Itt rendezik a világ legnagyobb kereskedelmi szakvásárát: a Hannoveri Iipari Vásárt és a Cebitet, a számítástechnika és kommunikációtechnológia vásárát.

• A Maschsee 2,5 kilométer hosszú mesterséges tó: a városlakók legkedveltebb pihenőhelye.

• Itt élt és dolgozott Gottfried Leibniz, a zseniális polihisztor: 1676 és 1716 között a hannoveri nemesi család szolgálataiban állt.

• Niki de Saint Phalle (1930-2002) egyik leghíresebb köztéri szobra, a Nana Hannoverben van. 2000-ben a művésznő Hannover tiszteletbeli polgára lett, és így a városnak ajándékozta 300 munkáját. A Sprengel múzeumban tekinthetők meg.

• Mivel Hannoverben dialektus nélkül, echte hoch deutschot beszélnek, a német nyelv ismerői gyakorlásképpen próbáljanak meg minél többet csacsogni a helyiekkel!

• A Leibniz-Butterkeks süti hannoveri eredetű, és ha már a városban járunk, feltétlenül meg kell kóstolnunk.

• Az Arminia fociklub Rudolf-Kalweit Stadionja a Borussia Dortmund stadionjától örökölte a lelátóját.

• A Scorpions és a Fury in the Slaughterhouse rockcsapat Hannoveri születésű.


Hannover: a kiállítások városa 1

Hannover: a kiállítások városa 2


Mindig a vörös csíkon

A Hannoverrel ismerkedni vágyók dolgát jelentősen megkönnyíti a belváros aszfaltjára festett vörös csík: ha ezt követjük, 2-3 óra séta alatt végigjárhatjuk Hannover legnevezetesebb látnivalóit. A pályaudvar turistainformációs központjában vehetünk egy kis könyvecskét, amely minden nevezetességről tájékoztatja az olvasót.

Ahogy kilépünk a főpályaudvarról, pár száz méterrel arrébb máris a belváros főterén és az Operánál találjuk magunkat: a helyiek csak Kröpckének hívják ezt a negyedet. Az állomásról kiszállva ne felejtsünk el egy pillantást vetni az egykori hannvoveri király lovasszobrára: az itt élők különösen szeretik ezt a helyet, és a „farok alatt” szoktak találkozni az elgörbülések koraestéin (unterm Schwanz).

A városrész két nagy sétálóutcáján (Niki de Saint Phalle promenád és Kröpcke Passage) található a legtöbb bolt, kávézó és bár. Az utcán zenélő művészek pedig jól megférnek a Galerie Luise fedett folyosóval összekötött luxus üzletei mellett.

Belvárosi séták

Hannover középkori városrészében (Altstadt) a térségre jellemző fagerendás házakat láthatunk. Sajnos nem maradt meg belőlük túl sok (a légitámadások nyomán csaknem mind eltűnt a föld színéről) de a II. világháború után szépen felújítottak őket. A kis, kacskaringós utcácskákat antik boltok, művészeti galériák, sörpincék és bisztrók népesítik be. A közelben található Hannover legöregebb temploma a Kreuzkirche (1333) és az Altes Rathaus. A hatalmas vörös épületet többször is átépítették és kiegészítették, így több építészeti stílus jegyeit is magán hordozza. A régi városháza tere a belvárosi járókelők kedvenc találkozó helye: ha szerencsénk van, klasszikus zenei koncertbe is belehallgathatunk.

A Leineschloss, az egykori uralkodócsalád kastélya, az alsó-szászországi parlamentnek ad otthont manapság (ezért sajnos belül nem lehet megnézni). Nem messze innen található a szombatonként tartott bolhapiac és Niki de Saint Phalle gömbölyű, élénkszínű Nana szobra.

A Városi Múzeummal szemben, Hannover modernebb részében található a Leibnizhaus. A szép homokkő épület (a homlokzat az eredeti másolata) a filozófus és matematikus zseni Gottfried Leibniz háza volt: napjainkban a Hannoveri Egyetem vendégháza. A Herrenhäuser Gärtenbe szívesen járnak pihenni a városlakók.

Történelem


• 1150: az első írott hagyaték. amely említést tesz a halásztelepülésről

• 1241: Hannover városi jogokat kap

• 1636: A Calenberg hercegi család átteszi székhelyét Hannoverbe

• 1757: a francia csapatok – a 7 éves háborúban – elfoglalják Hannovert

• 1814: létrejön a Hannoveri Királyság

• 1866: A Porosz Királyság végetvet a Hannoveri Királyság létének és bekebelezi

• II. világháború: a város hetven százalékát szétbombázzák

• 1946: a brit katonai kormányzat létrehozza Alsó-Szászországot az egykori Hannoveri Királyságból, az Oldenburgi Nagyhercegségből, a Braunschweigi Hercegségből és a Schaumburg-Lippei Fejedelemségből.
Hannover Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa lesz

• Napjainkban: leginkább kiállításairól híres a város (Hannover Fair, CEBIT, EXPO 2000). A világ legnagyobb kiállítóegysége itt található.




Esti szórakozás

A Lindener Markt kényelmes kocsmáriról ismert: az … und der böse Wolf, a Hannover 96 focicsapat rajongóinak a kedvenc találkahelye. A Voßstraße Plümeckéje egy 50-es évekbeli kocsma, közvetlen atmoszférával (de zenei aláfestés nélkül): a hannoveri Herrenhäuser Pilsener (sör) és a curris kolbi kedvező áron kapható.

Éjszakai szórakozásra a Steintor ajánlott: a vöröslámpás negyedben nemcsak örömlányok kínálják magukat, hanem kellemes, zenés szórakozóhelyekből is bőven akad.

A Raschplatz arany háromszöge (Goldenes Dreieck) a pályaudvar mögött van: az Osho Disco popzenével, és a Paolo Paolo latin és funky zenével várja a szórakozni vágyókat. Az alternatív zene kedvelői a Café Glockseét és a Bei chéz Heinzt keressék fel.

Vásárváros

Hannover fontos kereskedelmi és kommunikációs központ: konferenciák, nemzetközi kiállítások és hatalmas vásárok kerülnek itt megrendezésre. Egy-egy nagyobb vásár alkalmával a félmilliós város lakossága akár kétmillióra is gyarapodhat. És mindennek ellenére Hannovert sokan csak a nevéről ismerik: mert valamikor átutaztak rajta. Földrajzi elhelyezkedése miatt a városon (illetve mellette) szinte minden olyan út keresztülvezet, amely Északnyugat-Európa felé (vagy felől) tart. Így külföldről is és Németország messzebbi tájairól is könnyen megközelíthető: 20 percnyire a belvárostól van a város repülőtere, és forgalmas pályaudvarán áthalad a németek hipergyors (és kényelmes) járata, az ICE is.

Tippek: városi séták és csillagtúrás kirándulások

1. Sétáljunk egy jót a Herrenhäuser Gärten barokk parkjában és csodáljuk meg a kastély hatalmas szökőkútját!
2. A Maschsee-tó és az azt körülvevő park 1930-ban épült. Terebélyes fáival és nagy vízfelületével ideális környezetet biztosít sétálásra, biciklizésre vagy bármilyen vízisportra. És nincs messze a stadiontól sem…
3. A város állatkertje jó szórakozást kínál felnőttnek és gyereknek egyaránt. Akár egész nap is elcsászkálhatunk hűs és tágas parkjában. Érdemes külön odafigyelni indiai ornamentumokkal díszített szépséges elefántházára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik