Élet-Stílus

Frankfurt, a pénzügyi központ

A Német-római Birodalom egykori szabad városa évszázadokon keresztül volt koronázási székhely. Kedvező földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Európa pénzügyi központja volt már a középkorban is.

Frankfurt a Majna folyó partján fekszik (ezért is hívják Németországban Frankfurt am Mainnak) és 640 000 lakosa van. Manapság nemcsak a Hesse német szövetségi tartomány legnagyobb városa, hanem az Európai Központi Bank székhelye is. A városban található a német börze és további 400 bank: Frankfurt a kontinentális Európa pénzközpontja és az Európai Unió egyik leggazdagabb városa.

Frankfurt lakosságának csaknem egyharmada külföldi: a majdnem kétszáz különböző nemzet szülöttjét leggyakrabban a pénz és az üzleti világ hozza a városba. Jól utal erre az a tény is, hogy a frankfurti a legforgalmasabb repülőtér Európában.

Vásárváros

1150 óta tartanak Frankfurtban vásárokat. Napjainkban évente több mint harminc kerül megrendezésre: itt van Németország legnagyobb könyvvására, a bankárok kongresszusa, a textileseké, az autóiparé… . A vásártorony (Messeturm) 250 méter magas árbóca, ha a sok új felhőkarcoló közül már nem is tűnik ki, a városképhez feltétlenül hozzátartozik.

A II. világháború alatt Frankfurt középkori belvárosa megsemmisült, de a béke első évtizedeiben gyorsan újraépítették. Mai modern külseje ekkor született; Frankfurt felhőkarcolós városképe Európában egyedülálló. Az egykori felújítási folyamatok alatt a várostervezők arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a városnak modern tömegközlekedési rendszere legyen. Ebből az erőfeszítésből kifolyólag a kor egyik leghatékonyabb rendszere jött létre. Ennek köszönhetően manapság is könnyen le lehet mondani az autóról: földalattival vagy hévvel bárhová egyszerűen eljuthatunk (a stadion is stresszmentesebben közelíthető így meg).

Néhány adat pár szóban – Frankfurt


• Hessen szövetségi állam legnagyobb városa Frankfurt: 640 000 lakosa van, vonzáskörzetében viszont ötmillióan élnek.

• Németország ötödik legnagyobb városa.

• Az Alte Oper napjainkban leginkább koncertteremként funkcionál.

• A város szülötte volt Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), az egyik legjelentősebb német költő.

• A Rothschild-vagyon megalapozója, Mayer Amsel Rothschild bankár, Frankfurti születésű volt (élt az 1700-as években).

• Kaiserdom (uralkodói katedrális): itt választották a Német-római Birodalom királyait.

• St Paul’s: a német demokrácia bölcsője, az első szabadon választott német parlament itt ült össze először 1848-ban.

• Römerberg: Frankfurt történelmi óvárosa.

• Itt található az EU legmagasabb épülete: a Commerzbank torony.

• Frankfurt Budapest testvérvárosa


Frankfurt, a pénzügyi központ 1

Frankfurt, a pénzügyi központ 2



Városi séták

Hatalmas vagyona miatt sokan utalnak Frankfurtra, Bankfurtként vagy Manhattanként. Ám mégsem tisztességes a várost egy egyszerű pénzközpont jelzővel elintézni. Ha vesszük a fáradságot és bevetjük magunkat a felhőkarcolók rengetegébe, festői házakat, szépen rendben tartott belvárost és kellemes hangulatú, almabort kínáló esti mulatókat találhatunk. És akkor sem fogunk csalódni ha sikkes éttermeket, vagy márkás boltokat keresünk… Frankfurt belvárosában mindez megvan.

Érkezéskor érdemes Frankfurt középkori, hangulatos központjába ellátogatni. Pompás kávézóinak egyikében – egy habos kapucsínó és egy nagy torta társaságában – kényelmesen megtervezhetjük a napi programunkat. (Később esetleg visszatérhetünk a helyszínre egy jó sültkolbászra is!) A tér egyébként nem csak kulináris ajánlatai miatt közkedvelt: itt található a városháza és néhány lenyűgöző (hatszázéves) fagerendás kereskedőház is. A Römer – vagyis a Városháza – volt a színhelye több száz éven keresztül az újonnan választott királyok felavatási ünnepségének.

Mivel a II. világháborúban a belváros teljesen elpusztult, csak viszonylag kis körzetben találkozhatunk a középkort eszünkbe idéző atmoszférával. A városházához közeli Saalgasse jó ellentétként szolgálhat: aki vonzódik az ilyesmihez, az kedvére tanulmányozhatja a 80-as évek építészetének stílusát.
Nem messze innen található a kis vásárcsarnok (Kleine Markthalle), ami méreteit tekintve nem túl nagy, de nagyon hangulatos: a friss élelmiszert és a virágot itt sokkal kedvezőbb áron vehetjük meg, mint máshol a városban. És innen már csak egy ugrás a Zeil, Frankfurt fő vásárlóutcája (persze az árak itt már jóval borsosabbak). A volt őrház épületében (Hauptwache) pedig ismét elfogyaszthatunk egy finom kávét.

Szintén Frankfurtban található Németország egyik legfontosabb politikai jellegű nemzeti öröksége, a Paulskirche: 1848-ban ez volt az első szabadon választott parlament székhelye. A 48-as forradalmak idején itt gyűltek össze a honatyák, hogy megalkossák az ország alkotmányát is. De, mint európaszerte szinte mindenhol, a függetlenedési törekvések akkor még derékba törettek (itt is), és 1949-ben a porosz és osztrák uralkodók feloszlatták a parlamentet.

Múzeumok a parton

Frankfurt legtöbb múzeuma a Majna két partján, az Eisernem Steg és a Friedensbrücke között helyezkedik el. 13 múzeum sorakozik a parton és ezért sokan illetik ezt a promenádot a múzeumkikötő névvel (külön érdekessége, hogy szombatonként bolhapiac helyszíne). Ha a kiállításokat nem is akarjuk megnézni, mégis érdemes ide napközben eljönni, hogy az ebédjüket itt fogyasztó helyiekkel körülvéve, kellemesen megpihenhessünk.

A Hirschgrabenen áll az a kis ház – napjainkban emlékmúzeum -, amelyben 1749-ben Johann Wolfgang von Goethe született.
A középkori városfalon kívül, a Judengassén – egy modern ház földszintjébe integrálva – található a Középkori Múzeum (az egykori szegény érmekereskedő, Rothschild háza is itt van)

Történelem


• I. évszázad: római település

• 794: Franconovurd először kerül említésre egy Nagy Károly korabeli hivatalos iratban

• 855: az első fejedelemválasztás a városban

• 855-1792: Frankfurt a Német-római Birodalom egyik legjelentősebb városa. Harminchatszor választanak királyt itt.

• 1150: az első Frankfurti Vásár megrendezése (Frankfurter Messe)

• 1372: Frankfurt szabad városállami jogokat kap (közvetlenül a birodalmi uralkodó alá tartozik)

• 1478: az első Frankfurti Könyvvásár

• 1749: megszületik Johann Wolfgang von Goethe

• XIX. század eleje: francia megszállás

• 1848: szabadságharc – amely rövid idő alatt elbukik -, de a Paulskirchében megválasztják az első szabad német parlamentet

• 1849: megszületik az első német alkotmány, amelynek fejedelme a porosz király

• 1866-ig: a város elveszti függetlenségét, a poroszok teljesen bekebelezik

• 1914: Frankfurt lakosai megalapítják az első egyetemet

• II. világháború: Frankfurt középkori belvárosa – ami Németországban a legnagyobb volt – teljesen megsemmisül.

• Háború után: Frankfurt az újonnan alakult Hesse tartomány tagja lesz. A város gyorsan újraépül (ugyan ősi stílusát elveszti) és modernizálódik. Rövid idő elteltével ismét pénzközponttá válik (1998: a Európai Központi Bank székhelye).


Frankfurt, a pénzügyi központ 1

Frankfurt, a pénzügyi központ 2



Esti szórakozás

Frankfurt Sachsenhausen városrészének szűk kis utcácskáin találhatók a legjobb éttermek és sörözők, valamint a város különlegességei, az almabort felszolgáló kocsmák. Vigyázat: ebből a negyedből nehéz józanul kijutni!

Innen nem messze, Sachsenhausenben található a Henninger Sörtorony, amely testében 20 000 tonna söralapanyagot, a fejében, illetve a tetején pedig egy forgó éttermet rejt. Szép, tiszta idő esetén lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Az Eschersheim kerületben található Batschkappban hétköznaponként is jó koncertek hallgathatók, hétvégén pedig a DJ főleg rockot és Wave-zenét játszik. A technozene kedvelői a Hanauer Landstrassét, a heavy metal-rajongók pedig a Sachsenhausen kerület Speak Easy-jét keressék.

Kulináris élvezetek


Bembel: egy hatalmas korsó, amiből hagyományosan az almabort szolgálják fel (a legnagyobb formátumú 12 literes).
Handkäs mit Musik: ecetben pácolt, kézzel gyúrt sajt, amit finomra vágott hagymával tálalnak.
Rippchen mit Sauerkraut: oldalas savanyú káposztával és burgonyapürével
Grüne Soße: joghurtos, majonézes szósz, 7 fűszerrel ízesítve és főtt tojással tálalva.

Tippek: Városi séták és csillagtúrás kirándulások



1. Egyik este fedezzük fel a Sachsenhausen városrészt: járjunk végig néhány kocsmát és éttermet… kereseve a legjobb almabort! Séta közben pedig megnézhetjük a világ legöregebb fagerendás házát a Schifferstrasse 66. szám alatt.
2. Ha csak egy nyugis napra vágyunk a zöldben, látogassunk el a Parlament kert botanikus kertjébe, vagy csak egyszerűen üljünk ki a Grüneburg park lombos fái alá.
3. Aki nem kapott jegyet a vb meccseire, de mégis az echte frankfurti atmoszférát szeretné a bőrén érezni, az menjen ki a Majnához, ahol a két híd között (Ignatz-Bubis és az Alte Main) kifeszített nagyképernyőn nézheti a meccseket.
4. Ha a szabad levegőre vágynánk, és már elegünk lenne a városi aszfaltból, akkor kiránduljunk egyet a Frankfurt közelében található szép tavak egyikéhez. Jó úticél lehet például a Langen városában fodrozódó Waldsee.
5. A túrázás kedvelői a közeli Taunus-hegységhez látogassanak el!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik