Élet-Stílus

A csapat sztárja: Zinedine Zidane

Zinedine Zidane
Születési idő: 1972. június 23.
Születési hely: Marseille
Magasság/súly: 188 cm/80 kg
Poszt: középpálya
Mezszám: 10
Válogatottság/gólok: 99/28
Klubja: Real Madrid
Korábbi klubjai: AS Cannes (1988-1992), Girondins Bordeaux (1992-1996), Juventus (1996-2001)
Első válogatott meccs: 1994. augusztus 8. Csehország ellen.

Bár már a kora miatt nem képes olyan teljesítményekre, mint fénykorában, Zinedine Zidane a francia csapatnak továbbra is az egyik kulcsembere. A válogatottságot már évekkel ez előtt lemondta, de amikor a selejtezők során veszélybe került a francia csapat vb-re való kijutása, számos más veterán társával együtt visszacsábította Domenech. A vezérletükkel sikerült is kiharcolni a szereplést.

Zidane, vagy ahogy sokan nevezik, Zizou a Cannes együttesében kezdett, és 17 évesen már debütált az élvonalban. Innen a Girondins Bordeaux-hoz kerül, ahol meg-megcsillogtatja tudását. 1994-ben a válogatottba is behívják. A nagy áttörés, amikor a Bordeaux-val UEFA kupa döntőt játszik. Ezután igazolja le a Juventus, ahol a kilencvenes évek egyik legnagyobb játékosává fejlődik. Két év alatt két olasz bajnoki címet nyer, igaz ez idő alatt két BL-döntőt is elveszít. 1998-ban a világbajnoki címmel „vigasztalódik”, a döntőben két gólt szerez a brazilok ellen. A 2000-es Eb-n is csúcsformában játszik az egész válogatottal együtt, úgyhogy nem is csoda, hogy övék az aranyérem.

Egy évvel a kontinenstorna után, akkor rekordnak számító összegért a Real Madridhoz igazol, ahol rövid idő alatt a királyi gárda meghatározó embere lesz. A 2002-es BL-döntőn az ő parádés találatával nyer a spanyol gárda a szezon meglepetéscsapata, a Bayer Leverkusen ellen. Ezután azonban már egyre kevésbé tudja összefogni a csapatot, eltűnőben a korábbi gyorsasága, és a korábbiakhoz képest sokat hibázik. A lába azonban még mindig aranyat ér, és továbbra is remekül lát a pályán. Manapság is bármikor képes gólhelyzetbe hozni a társait, és a francia válogatott egyik vezéregyénisége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik