Élet-Stílus

Ab: útépítésnél a természetvédelem szakhatóság

admin
admin

2006. 05. 08. 15:42

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az útépítés engedélyezését szabályozó, 2000-ben hozott KöViM-rendelet egyik paragrafusát: határozat szerint alkotmánysértő az, ha a természetvédelmi hatóság nem szakhatóságként vesz részt az útépítések engedélyezésében.

Ha az engedélyt kiadó hatóságnak egy másik hatóságot szakhatóságként kell megkeresnie, akkor annak a véleménye kötni fogja. Vagyis ha az építésügyi hatóságnak szakhatóságként kell megkeresnie a környezetvédelmit, és ez utóbbi – jogi érvekkel alátámasztva – ellene van az építésnek, akkor nem adható ki az építési engedély. Ha ez mégis megtörténik, akkor a környezetvédelmi hatóság felügyeleti eljárást kezdeményezhet, vagyis előbb-utóbb elérheti akaratát, feltéve, hogy az valóban megalapozott. Az egyszerű társhatósági – nem szakhatósági – vélemény csak „tájékoztató jellegű”.

Az Alkotmánybíróság elé került indítvány szerint az Alkotmány, a természetvédelmi törvény, valamint a tájvédelmi szakhatósági engedélyezésről szóló kormányrendelet egyaránt szakhatóságként kezeli építési ügyekben a természetvédelmi hatóságot. Viszont az említett, útépítés-engedélyezési miniszteri rendelet ennek ellentmond. Ezt az álláspontot osztotta az Alkotmánybíróság is, mondván, hogy az alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabbal. A helyzetet árnyalta, hogy a beadvány megérkezése és elbírálása között módosult a támadott paragrafus, de a jogsértő rész továbbra is benn maradt. Így azt most az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.