Élet-Stílus

Augusztus végén rendezik a Zsidó Nyári Fesztivál

Nemzetközi kántorkoncert, komolyzenei hangverseny, kamaraopera és kortárs tánc, klezmer-musical, fotókiállítás, könyves seregszemle és filmnapok is szerepel augusztus 27-től a IX. Zsidó Nyári Fesztivál egyhetes programjában.

A nyitónap előestéjén Vivaldi: Juditha Triumphans című műve hangzik fel a Rumbach utcai Zsinagógában; közreműködik az Orchester Jakobsplatz (Németország), vezényel Grossmann Daniel – írta az MTI-hez eljuttatott programban Vadas Vera fesztiváligazgató.

A Dohány utcai Zsinagógában augusztus 27-én nemzetközi kántorkoncertet tartanak Israel Rand (Izrael), Simon Cohen (Izrael), Fekete László, valamint Neumark Zoltán (zongora) részvételével. Másnap ugyanott Pártos Ödön-emlékkoncertet rendeznek Héja Domonkos vezényletével.

Gólem, avagy a bálványok tündöklése és bukása? címmel ugyanaznap a Belvárosi Színház kamaraoperát mutat be a kortárs tánc nyelvén, közreműködik M. Kecskés András és Góbi Rita (tánc), továbbá Fekete László és Dénes Zsuzsánna (ének).

A Dohány utcai Zsinagógában augusztus 29-én Mendelssohn D-moll hegedűversenye csendül fel Vadim Gluzman és a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában, míg a Belvárosi Színház Szfaradi dallamok című rendezvényén Horgas Eszter, Kovács Adél, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György lép a közönség elé.

KlezmerJazz címmel a Budapest Klezmer Band augusztus 30-án Roby Lakatossal és zenekarával közösen ad műsort a Dohány utcai Zsinagógában, ahol másnap a Sámson és Delila című opera koncertszerű előadását mutatják be.

Az Uránia moziban augusztus 2-án a Jiddish Színház: Lola Blau című produkcióját, míg a Budapesti Operettszínházban augusztus 3-án a Menyasszonytánc című klezmer-musicalt adják elő.

Az idén is megrendezik a könyvnapok programját, a filmnapoknak pedig ezúttal az Örökmozgó és az Odeon Lloyd mozi lesz a helyszíne. A kiállításokkal kiegészülő fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja rendezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik