Élet-Stílus

Arab lant és jazz az A38 Hajón

Április elején az árvíz elmosta a Dhafer Youssef koncertet, de hétfőre elhozza oudját és bemutatja milyen az, ha az arab zene, a jazz és a groove mesterien ötvöződik egy hajógyomorban.

A tunéziai származású oud-játékos (arab lant) és énekes az április eleji Jazz Odüsszeia – Zenei vándorlás fesztivál keretében tartotta volna budapesti koncertjét, azt azonban az árvíz elmosta.

Az 1967-ben Tunéziában született Dhafer Youssef az európai dzsessz egyik legizgalmasabb képviselője. Sokáig Bécsben élt, jelenlegi otthona Párizs, de igazi világpolgárként szinte mindenütt megfordult, ahol gyümölcsöző együttműködéseket alakíthatott ki. A dzsessz-avantgárd képviselőivel – mint például Markus Stockhausennel, Iva Bittovával – éppúgy dolgozott együtt, mint a Living Colour basszusgitár-zsenijével Doug Wimbish-sel, a kitűnő
magyar hegedűssel, Lantos Zoltánnal vagy az ütősfenomén Mino Cineluval.

Youssef zenéje a szufi hagyományokra épül, melyeket öt éves kora óta követ. Az oud (arab lant) nevű hangszeren játszik és énekel. Muzsikája az ősi és a modern tökéletes összhangja – keveredik benne az improvizáció, az arab líra, táncos groove-ok és az elektronika. Mostani koncertjére négy norvég zenész kíséri, az északi dzsessz négy kiemelkedő egyénisége. A fellépés izgalmas ötvözete a mediterrán és arab hangulatoknak, illetve a skandináv zenefelfogásnak.

Youssef házigazdája a Kaltenecker Trio, amelynek névadó-zenekarvezetője, Kaltenecker Zsolt, Magyarország egyik legelismertebb és legtöbbet foglalkoztatott zongoristája. A trió pedig – túlzás nélkül – a fúziós dzsessz legjobb hazai képviselője. A funkytól a népdalig, Pastoriustól Bartókig minden békésen megfér a zenekar lenyűgözően dinamikus zenéjében. A korábbi ütőst, Dés Andrást tavaly nyáron Borlai Gergő Váltotta fel. A trió legutóbb novemberben lépett fel az A38 Hajón, amikor Shantansz című lemezét mutatta be – elsöprő sikerrel.

/Dhafer Youssef, Kaltenecjer Trió, május 8., A38 Hajó/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik