Élet-Stílus

Szegeden a Munkácsy-kiállítás anyaga

Légkondicionált kamionon csütörtökön este megérkezett a szegedi Móra Ferenc Múzeumba a május 12-én nyíló Munkácsy-kiállítás anyaga.

A negyvennégy alkotást a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból szállította Szegedre az állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamion és egy kisebb teherautó. A múzeumban már a festmények megérkezte előtt is folytak a jövő pénteken nyíló tárlat előkészületei: a díszterem ablakait befedték, egyedi, a képeket megkímélő és szépségüket kiemelő világításrendszert építettek, és erre az alkalomra elkészült a kiállítótér klimatizációja is.

A szegedi kiállítás törzsanyagát Pákh Imre Egyesült Államokban élő magyar származású műgyűjtő huszonnyolc darabos kollekciója képezi. A Pákh-gyűjtemény részeként találkozhatnak például a látogatók az 1869-ben készült Ásító inas című festménnyel, amelyet hosszú évtizedek után csodálhat meg újra Magyarországon a nagyközönség.

Mindezen túl látható lesz a Magyar Nemzeti Galéria nyolc festménye, köztük a Siralomház című világhírű műhöz készült tanulmányok, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota kisebb változata, illetve az Ecce Homo vázlata. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum négy, a Munkácsy Emlékház két képpel járul hozzá a tárlat sikeréhez. A szegedi Móra Ferenc Múzeum a maga gyűjteményéből a Honfoglalás és a Lány tálcával című alkotásokat állítja ki a tárlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik