Élet-Stílus

Stuttgart: ló, bor és autó városa

Barátságos lankák, erdőkkel és szőlőültetvényekkel borított dombok övezik Stuttgart városát, mely lovakról kapta a nevét, viszont az autók tették híressé.

Már a rómaiak is értékelhették a Neckar folyó völgyét, mert az első évszázadban citadellát építettek itt. Aztán jónéhány évszázaddal később Luidolf sváb herceg fedezte fel ismét a helyszínt és lótenyésztő telepet hozott létre. A város nevét is ennek köszönheti: Stuotgarten, szó szerint a lovak kertjét jelenti. Egyébként a ló szimbóluma azóta is jelen van a város hétköznapjaiban: szerepel a címerében csakúgy, mint a város egyik legismertebb termékének, a Porschének az emblémájában.

A városi élet a középkorban kapott igazi lendületet, amikor is Württemberg grófja az Öreg Kastélyba (Altes Schloss) tette át székhelyét. Innen már nem is nagyon volt megállás: rövid idő alatt a régió legfontosabb városává fejlődött. Később, az iparosodás korszakában, a technika fejlődésével párhuzamosan ipari város lett belőle: szépen sorban megalakultak a Mercedes-Benz, a Bosch, a Porsche gyárai és a város neve elválaszthatatlanná vált az autóipartól. Manapság Németország hatodik legnagyobb városa Stuttgart.

Jelentős történelmi múltja, szülöttjeinek világszerte ismert fejlesztései, jó bora és persze a precíz(iós) sváb életszemlélet sokat sejtet a vidékről. Baden-Würtemberg tartomány székhelye gondosan ápolt, jól szervezett, tüchtig város. Kedvező időjárása, a város belsejében kanyargó szőlőtőkék, a belváros királyi főtere (Schlossplatz) és a Königstrasse divatos boltjai mind mind kellemes látogatást ígérnek. (A helyiek szerint a város itáliai hangulatú.)

Néhány adat pár szóban – Stuttgart


• Baden-Württemberg tartomány fővárosa: lakosainak száma 590 000.

• Stuttgart régiójában 3 millióan laknak.

• A Mercedes-Benz, a Porsche és a Bosch stuttgarti márkák.

• A Porsche jele nagyon hasonlít Stuttgart címeréhez, sőt, a város neve is fel van tűntetve rajta.

• A motorbicikli és az autó feltalálóinak városa: Gottlieb Daimler, Carl Benz és Wilhelm Maybach mind Suttgartban dolgoztak egykor.

• Stuttgart környéke Németország egyik legnagyobb bortermelő vidéke.

• Ebben a német régióban a legmagasabb az akadémiai kutatások és a feltalálások aránya. Az egész német K&F-ráta 11 százaléka innen származik.

• A stuttgartiak a sváb és a hoch-deutsch keverékét beszélik. Stuttgart környékén azonban főként svábul beszélnek… ne aggódjunk, ha nem értjük, mert még a városlakók sem követik őket.

• A Fekete Erdő és a Sváb Alpok csak 2-3 órányira van Stuttgarttól. Jó időben a városi TV-toronyból elláthatunk idáig…


Stuttgart: ló, bor és autó városa 1

Stuttgart: ló, bor és autó városa 2



Még egy autómentes német város

Az autós város azonban – érdekes kontrasztként – napjainkban egyáltalán nem kedvez az autózóknak. A belvárosba tilos a behajtás kocsival, és parkolási lehetőségei is nagyon korlátozottak. Stuttgartban így is hatalmasak a forgalmi dugók, ezért legjobb, ha mi is autómentessé válunk. Kedves utcái amúgy is gyalogszerrel élvezhetők igazán. De ha nagyon ellenzi valaki a sétát, akkor akár biciklire is pattanhat: egészséges és mindenhová gyorsabban eljutunk, mint kocsival.

Érdekességek, múzeumok, kikapcsolódás

Több mint ezer éve áll – persze állandóan változó és kiegészülő formában – az Öreg Várkastély (Altes Schloss). Eredetileg a ménes védelme volt a feladata, majd később uralkodói rezidencia lett belőle. Manapság a Württenbergi Állami Múzeum található itt meg. Ha szeretjük az érdekes épületeket, akkor érdemes ellátogatni ide, és bepillantani a hosszú történelmi múlt hagyatékába. A hercegi (később királyi) család által összeválogatott tárgyak kiállítása is rendkívül szerteágazó.

A bor- és sörmúzeum, a régióra annyira jellemző szőlőtermesztés történetével, valamint a sörgyártás (végülis Németországban vagyunk) részleteivel ismertet meg minket.

A város kulturális ajánlata is említésre méltó: a Stuttgarti Balett és az Opera előadásai világhírűek. Ezen kívül a német nyelv ismerőinek igazi csemegéket kínálhatnak a kisebb kamaraszínházak is.

Történelem


• 85-90: a rómaiak által felépül a citadella (Cannstatt)

• 950: Luidolf sváb herceg megalapítja az első méntelepet (Stuotgarten)

• 983: megalapul Stuttgart városa

• XIV. század: Württemberg tartomány székesfővárosa lesz Stuttgart a
Napóleoni háborúk után: felbomlik a Német-Római Birodalom és így a württembergi hercegség királyi rangra emelkedik

• 1871: a Württemberg királyság – autonómiáját megtartva – csatlakozik az új német birodalomhoz (Bismarck ideje alatt)

• XIX. század: az iparosodás korában Stuttgart jelentősen fejlődik és Németország egyik legnagyobb konurbációjává válik.

• 1887: Daimler Motortársaság megalakulása

• Az I. világháború végével megyszűnt (ismét) a német birodalom és létrejön a Weimari Köztársaság. Stuttgart ennek a tagja, mint a Württembergi Szabad Állam.

• II. világháború: Stuttgártot csaknem teljesen szétbombázzák. 1945: összevonják Badent és Württemberget és 1952-ben megalakul a tartomány (Stuttgart referendum útján kapja meg a fővárosi rangot).

• XX. század: a Daimler-Chrysler multinacionális cég központja



Esti szórakozás

A cannstatti sétálóutcán sok jó kocsmát találhatunk, és egyik fő előnye, hogy kevésbé forgalmas, mint a bohnenvierteli belváros. De ha szeretünk vásárolni, akkor feltétlenül sétáljunk végig a Königstrassén is – és pihenésként üljünk be a számtalan kávézók egyikébe.

A hatalmas kastélykert (Schlossgarten), közepén egy forgalmas sörkerttel, nyaranta nagyon kellemes hely. A helyiek szívesen járnak ide kikapcsolódni. A város egyik legjobb zenés klubja a Perkins Park, a rockzene kedvelői a Classic Rock Cafét vagy pedig az LKA-t látogassák (sokszor van élő koncert).

Legyen az hagyományos sváb kaja vagy nemzetközi étel, Frankfurtban biztos megtaláljuk. A feltétlen megkóstolandó sváb ételek közé tartozik a Spätzle: lencsés, házilag készített tésztaféle; a Maultaschen: a helyi ravióli, és a Schwäbischer Rostbraten avagy a sváb marharostélyos.
A napos lankák termelte finom helyi bort pedig legegyszerűbb a vb-re felállított Bor Faluban megkóstolni.

Stuttcard Plus

A város tömeg-közlekedési rendszerére ingyenes utazást biztosító kártya 3 napra érvényes. Megvásárlásakor kuponokat és egy brossúrát is kapunk: stuttgarti térképpel és egy listával, ami az aktuális kulturális programokat tartalmazza. A kuponokkal kedvezményesen étkezhetünk, ihatunk. Természetesen a városi múzeumokba és a kastélyokba is olcsóbban jutunk így be, sőt még néhány gyógyfürdős helyre is kedvezményeket kapunk.

Tippek: városi séták és csillagtúrás kirándulások

1. Aki szereti a termál felüdülést, mártózzon meg Bad Cannstatt medencéiben. Európa második legnagyobb gyógyvízi üdülője (méreteiben csak Budapest előzi meg). Az észak-keleti fürdőnegyed favázas házai is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.
2. Ha esetleg nagyon melegünk lenne, vagy éppen nincs kedvünk semmi komolyabb agyi megerőltetéshez, akkor másszunk ki a kastélykertbe (Schlossgarten) és ücsörögjünk a fűbe, vagy látogassuk meg a park néhány sörözőjét, kávézóját.
3. Látogassunk el a Wilhelma állatkert és botanikus kertbe. A park I. Württembergi Vilmos király mór stílusú nyári palotája köré épült (1850 körül).
4. 2006 május 20-án nyitja meg kapuit az új Mercedes-Benz Múzeum
5. Aki szereti a régi kastélyokat és a pompás kerteket, az vándoroljon el Ludwigsburg hatalmas kastélyához. Németország legszebben konzervált barokk kastélya, a Württemberg nemesi család székhelye volt valaha. Mivel Ludwigsburg Stuttgart közelében van, szép egynapos kirándulást tehetünk ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik