Élet-Stílus

Épül az új Mars-szonda

Új szakaszába lépett az új amerikai Mars-szonda, a Phoenix indításra történő előkészítése. A mérnökök a kész vázra megkezdik az alrendszerek felszerelését, hogy 2007 augusztusában minden gond nélkül kerülhessen sor a küldetés indítására.

Barry Goldstein (NASA JPL), a Phoenix program küldetésfelelőse elmondta, a Phoenix műszerei elkészültek, tesztelésükre külön-külön sor került. Itt az ideje annak, hogy a kész vázra felszereljék őket. A NASA mérnökei így megállapíthatják, az egyes alrendszerek, mint a fedélzeti számítógép, a tápegység és annak kiszolgálóegységei, valamint a tudományos műszerek együtt tudnak-e működni. Amennyiben nagyon komoly problémára nem derül fény, a leszállóegység 2007 augusztusában, a terveknek megfelelően elindulhat.

A Phoenix eredetileg a Clinton elnök által meghirdetett Mars Surveyor programban repült volna, melynek célja – a Mars Global Surveyor és a Mars Pathfinder sikerén felbuzdulva – évente két űrszonda, egy keringő és egy leszálló egység juttatása volt a Vörös Bolygóra. Ám első szondái, a Mars Surveyor 1998 program keretében indított Mars Climate Orbiter és a Mars Polar Lander űreszközök sikertelenek voltak. Ezért a koncepció újragondolására volt szükség.

2001-ben végül csak egyetlen keringőegység, a 2001 Mars Odyssey (vagy korábbi munkanevén Mars Surveyor 2001 Orbiter) indult el, a 2001 Landert és a hozzá tervezett Athena rovert törölték. 2003-ban a keringőegységeket nem indították, helyettük két rover kezdte meg útját a Marshoz, az Athena terveit felhasználva. Ekkor már tudni lehetett, hogy a NASA leporolja a 2001 Lander terveit és a szonda programját hamvaiból feltámadva Phoenix néven immár a Mars Scout Program első szondájaként mégiscsak megvalósítja.

A Phoenix 2008 májusában szállhat le

A Phoenix 2008 májusában lép be a bolygó légkörébe, hogy sikeres leszállás esetén a Mars északi pólussapkájához közeli területeket tanulmányozhassa. Két méter hosszú, behajlítható robotkarja fél méter mélyről is tud majd mintát venni a tervek szerint, hogy azt fedélzeti laborjában elemezhesse.

A most kezdett összeszerelés és a tesztek végeztével 2007 májusában a szondát hajón Floridába, a Kennedy Űrközpontba szállítják, hogy ott a rezgési teszteknek is alávessék. Jelenleg a Lockheed Martin és a Jet Propulsion Laboratory dolgozik a szonda alrendszereinek összeszerelésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik