Élet-Stílus

Olcsó notebookok az Inteltől

Az Intelt vezető Paul Otellini bemutatta a fejlődő országok számára készülő notebook PC-t és beszámolt egy tervről, mely szerint 300 ezer mexikói tanár jut megfizethető árú PC-hez.

A számítógépek, az Internet és az oktatás gyorsuló terjedésének köszönhetően az elkövetkezendő 5 évben a technológia nyújtotta előnyök kétszer annyi emberhez juthatnak el világszerte – hangsúlyozta ki az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója az Információtechnológiai Világkongresszuson (World Congress on Information Technology) tartott beszédében.

Az austini találkozón a világon először kapott ízelítőt a közönség a megfizethető árú, úgynevezett low-cost notebookból, melyet a fejlődő országok diákjainak fejlesztettek, valamint ismertettek egy olyan együttműködési megállapodást is, amelyet az Intel kötött a mexikói kormánnyal. Ennek keretében 300 ezer tanár jut majd számítógéphez.

Beszédében Otellini elmondta, hogy Grove és a másik társalapító, Gordon Moore előrejelzései remek elméleti hátteret nyújtanak az Intel “World Ahead Program”-hoz. A program a vezeték nélküli, szélessávú internet és PC hozzáférésének a következő milliárd emberhez való eljuttatását célozza, és ezen felül több mint 10 millió tanár képzését arról, hogy miként lehet a technológiát hatékonyan beépíteni az oktatásba.

Az Intel vezetője bemutatott egy olyan PC-t, amelyet a fejlődő országokban végzett széleskörű etnográfiai kutatások alapján fejlesztettek. A diákoknak készült kis notebook az “Eduwise” nevet viseli. Az Eduwise-t azért fejlesztették, hogy megfelelő oktatási környezetet biztosítsanak a tanárok és ifjú diákok számára, és mindezt számukra is megfizethető áron.

Az Eduwise notebook tanórákon történő használatának segítségével a tanár prezentációkat tarthat, irányíthatja a hozzáféréseket és minden diáknak külön-külön adhat feladatokat, visszajelzéseket. Az Intel által fejlesztett oktatási alkalmazás más, nem számítástechnikai oktatási eszközöket, mint például a vezeték nélküli tollal történő jegyzetkészítést is integrálja. A sokfunkciós Eduwise kivitel más szabványú szoftverekhez, eszközökhöz is illeszkedik, egyéb igényeknek és céloknak megfelelően.

A “Discover the PC” kezdeményezés részeként bemutatott PC-t nagyon könnyen használhatják azok is, akik életükben most először találkoznak számítógéppel. Az Intel egy másik, “Teach to the Future” programja pedig 400 ezerre növeli majd a képzésben résztvevő mexikói tanárok számát 2010-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik