Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor

Előttünk áll egy politikamentes és sajnos normál (tehát rövid) hétvége. Használjuk ki: lesz Pálinkafesztivál, számos zseniális etno-zeneprogram közül választhatunk, és a Mediawave is tartogat a zárásra meglepetéseket. Ha otthon maradunk, olvassunk Vonnegutot!

A Pálinkafesztivál azért jó, mert nem zárja ki általában, hogy más programra is eljuthassunk. Néhány snapsz még jót is tehet egy Barbaro vagy egy Besh’o’droM koncert előtt. Ha kicsit többet pálinkáznánk, még mindig mehetünk halakat festeni, ha pedig túlpálinkáztuk magunkat, menjünk haza, és nézzük meg, mondjuk, a Leon a profit. Ha egyáltalán nem pálinkázunk, olvassuk el Vonnegut legújabb könyvét, vagy menjünk Merce Cunningham estjére. Utána még így is pálinkázhatunk…

menjek…

május 5-7.

…a Városháza téri Pálinkafesztiválra

Bizonyára vidáman fog telni a hétvégéje mindazoknak, akik ellátogatnak a Budapesti Pálinka Fesztiválra a Városháza térre némi snapszkóstolóra. Az idén először megrendezett fesztivál célja, hogy felhívja egy igazi hungarikum, a pálinka egyedi értékeire a figyelmet, amellyel más országok kitűnő párlatai nem vetekedhetnek. A fesztivál a kis poharak mellett nagy koncertekkel (Boogie, Makám, Váczi Eszter) várja a pálinkás hétvége szerelmesit.

bővebben>>

május 5. péntek



Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 1

…Besh’o’droM-koncertre a Zöld Pardonba

Budapest legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén ezúttal a Besh’o’droM összetéveszthetetlen, energikus hangzása segít elűzni végre a fellegeket. Az 1999-es alakulása óta a zenekar a különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemeket ötvözi a tagok saját dallam- és ritmusvilágával, így alkotva meg az egyedi B’o’D hangzást.


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 2

…Balogh Kálmán cimbalomjátékát hallgatni a Marczibányi térre

Nem lesz hiány cimbalomban pénteken a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ugyanis Közép- és Kelet-Európa egyik legismertebb cimbalmosát ezen az estén a Gipsy Cimbalom Band is kiegészíti. Balogh Kálmán koncertjein a magyar népzene mellett a balkáni népek muzsikáiból is játszik, gyakran lép fel jazz- és rockegyüttesekkel. A művészek célja, hogy műsorukkal segítsék a különböző kultúrák elfogadását, zenéjükben ugyanúgy megtalálhatóak a roma dallamok, a magyar népzenei elemek, mint a balkán világát idéző ritmusok.


…a Merce Cunningham Dance Company estjére a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 3

Merce Cunningham a mai modern tánc legnagyobb egyénisége. Az idős amerikai mester, aki még nem járt Magyarországon – és Kelet-Európában is csak egyszer, Prágában, a hatvanas években – mindmáig alkot és együttest vezet. Táncosai egyedülálló Cunningham-technikával dolgoznak, s előadásaik a tánc mellett mindig különleges zenei élményt is jelentenek. Cunningham a kezdetektől együtt dolgozik a ma már a kortárs komolyzene egyik legnagyobb alakjának számító John Cage zeneszerzővel. Együttműködésük eredménye: zene a fülnek és lélegzetelállító látvány a szemnek.

…Győrbe, a Mediawave fesztiválra Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertjére


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 4

Specko Jedno együttes a „megszólalásig” hasonlít egy bárzenekarra, az énekesnőt pedig úton útfélen lesanzonosítják. A helyzet ennél bonyolultabb: morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott- tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-discó, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.) alkotják a repertoárt. Az énekesnő bevallottan egy igazi énekesnő-imitátor. Munkásságával folyamatos és reménytelen harcot vív a szerelmes dalok sztereotípiái ellen. A zenekar multifunkcionális képességei miatt egyaránt jól néz ki kis és nagyobb színpadokon. A folyamatos koncertezés mellett rádiós hangjátékokat, filmzenéket, színpadi előadásokat, összművészeti performance-okat hoztak létre. Játszottak képzőművészeti kiállítások megnyitóin, irodalmi és filmes fesztiválok társrendezvényein, egyetemista, biciklista és feminista megmozdulásokon, orosz, francia és/vagy zsidó identitású bulikban-bálokban, és persze lakodalmakon.
A zenekarnak sötét haja és barna szeme van – tudható a Mediawave ajánlójából. Kell ennél több?

bővebben>>

Május 6., szombat

…Barbaro- és Makám-koncertre az Almássy térre


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 5

Szombat este ethno zenei kavalkádnak ad otthont az Almássy téri szabadidőközpont, ugyanis három, az ethno-zene iránt elkötelezett, de ugyanakkor különböző zenei világú zenekar lép színpadra, a Barbaro, a Makám valamint a Nikola Parov és a Syndicate. A Barbarót már sokat dicsértük e lapokon is. Gitárosa, Cziránku Sándor ördögi ügyességgel szólaltatja meg kétnyakú hangszerét, ezt elvarázsolja a zúzós balkáni ritmuskavalkád és teszi egészen egyedi, vad, lendületes őrületté a zenekart. A bolgár Nikola Parov hosszú évekig volt házi zeneszerzője Michael Flatley világhírű steptáncos Riverdance című produkciójának, mellesleg tagja volt a Barbarónak is. A Makám elsősorban akusztikus és eredeti népi hangszereken szólaltatja meg muzsikáját.

…Győrbe a Mediwave-re a Rotfront koncertjére


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 6

A Rotfront berlini underground zenekar, számait oroszul, magyarul énekli. Arrafelé ez normális dolog, mert manapság Európa kulturális gyűjtőhelyének számító városban mindenféle náció megtalálható, és teljesen normális a számukra, hogy nem angolszász dolgokat adnak elő, hiszen ők nem azok. Így keveredik a Rotfront zenéjében a magyar underground zenei hagyomány Wahorn Simon révén az orosz undergrounddal Yuriy Gurzhy segédletével. Persze a zenekarban elég sokan vannak, és mindenki hozza saját cuccait a Manu Chao-tól az Európa Kiadóig. És Gryllus Dorka mint énekes nem a tv-reklámok miatt érdekes, békében énekelhet.
Egyedülálló zenei keverékükkel, mely tartalmaz szovjet könnyűzenét, magyar rock’n’rollt, cigányzenét, reggae-t, skát, klezmert és hip-hopot, garantáltan Berlin leghangulatosabb zenekarát alkotják. Ezek után cseppet sem meglepő, hogy a zenekar két énekes frontemberének különböző az anyanyelve, ráadásul itt még nem is ért véget a különböző nemzetiségű énekesek sora. Az aláfestés nem kevésbé sokszínű: harmonika, klarinét, szaxofon, harsona, trombita, három háttérénekesnő, gitár, bőgő és dobok biztosítják a változatosságot. A két frontember egy németországi orosz diszkóban találkozott először, ahol olyan jól el tudtak beszélgetni németül, hogy végül egy új projekt született belőle. A repertoárt mindig ketten állítják össze, hogy mindig játszhassanak egy-egy darabot saját anyanyelvükön is.

bővebben>>

Május 7., vasárnap

…papírhalakat festeni a Tűzraktérbe

Vasárnap háromtól újra készülődik a halalakulat a Tűzraktérben. Minden lelkes és az ecsetjét jól használó művésznek és művészkezdeménynek ott a helye az elő HAL fesztiválon (Hal fesztivál-előn), aki szívesen megfestené papírhalát. Az így elkészült díszek egy napig fogják díszíteni a HAL fesztivál látogatóit május 20-án a Duna-parton.

bővebben>>


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 7

…Cseh Tamás-estre a Bárkába

Ezúttal Bereményi Gézával közös dalaiból válogat Cseh Tamás. Mi sem tudjuk, ő sem tudja, miért szeretjük évtizedek óta ezeket az egyszerű dalokat. Mint mondja magáról: „ …Én nem vagyok zeneszerző. A dalok énekese vagyok. Egy füttyös cipészinas, akinek néha helyes dallamok jutnak az eszébe. Aki ögyesen bóklászik a lehetséges dallamok sokaságában. Van itt minden: két világháború közti sláger, beat, tangó, keringő, siralmak, bánatok. Rájuk támaszkodik a szöveg, és így mennek, együtt.”

…fürdőbe


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 8

A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

…kiállításra


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 9

Május 14-én zár a spanyol festészet öt évszázadát bemutató nagyszabású tárlat. Talán ez a hétvége az utolsó alkalom, hogy megnézzük/újranézzük! A múzeum vezetése a nagy érdeklődésre való tekintettel kezdeményezte a kiállítás meghosszabbítását, ugyanis január végi megnyitása óta eddig több mint 170 ezren látták a spanyol festőóriások remekműveit felsorakoztató páratlan tárlatot.

A kiállítást nyitó korai, 15. századi táblaképeket a 16. század legnevesebb mestereinek alkotásai, köztük Morales és El Greco remekművei követik. A 17. századi Aranykor festői, Velázquez, Zurbarán és Murillo világhírű vásznai mellett helyet kap Ribera néhány kevésbé ismert festménye is. Végül a 18. századi csendéletek után Goya alkotásai zárják az impozáns sorozatot.

Bővebben >>

Marajak…

…olvasni

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 10

Vonnegut néhány éve megfogadta, hogy nem ír több könyvet. Most megszegte. Így megy ez.
Személyes hangvételű, mégis a tőle megszokott „fekete humorban” bővelkedő történetein keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogyan gondolkodik az egyik legnagyobb amerikai író a háborúról – a II. világháborútól az iraki háborúig –, pusztuló környezetünkről és az 1960-as években gyártott Saabokról. S mindezt a legjobb formájában írt prózában.
„A szocializmus semmivel sem gonoszabb szó, mint a kereszténység. A szocializmusból éppúgy nem következik Joszif Sztálin meg a titkosrendőrség meg a templomok bezárása, mint ahogy a kereszténység sem áll ok-okozati viszonyban a spanyol inkvizícióval.” – írja valahol. Vagy máshol, akárha Woody Allen mondaná, csak vonnegutosan: „Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.”
„Francba az egész szarsággal. Van valakinek egy atombombája? Kinek nincs manapság atombombája?” Így megy ez.

…tévézni

május 5. péntek
RTL Klub, 22.00

Leon, a profi


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 11

Luc Besson zseniális filmjében Leon (Jean Reno) egy New York-i magányos bérgyilkos. A szomszédjában lakó család áldozatul esik Stansfield nyomozó (Gary Oldman) kegyetlenségének, aki lemészárolja a szülőket. Az egyetlen túlélő, a 12 éves Mathilda (Natalie Portman) Leonhoz menekül. Idővel a szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik Mathildáról, mintha a saját lánya lenne. Stansfield azonban nagyszabású kommandós akció keretében készül megostromolni Leon lakását, hogy végezzen a kis szemtanúval. Ám nem számol Leon profizmusával, aki ráadásul az élete árán is hajlandó megvédeni a lányt…

Május 6. szombat
M1, 22.05

Larry Flynt, a provokátor


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 12

A hetvenes évek elején a vállalkozó kedvű Larry Flynt, aki addig a szesz- és sztriptíziparban próbálgatta oroszlánkörmeit, úgy dönt, elérkezett az idő, hogy megtörje a Playboy egyeduralmát. Az általa kitalált szexújság, a Hustler magazin nem kendőzi a valóságot: mindent megmutat, amit a többi lap eddig szemérmesen eltakart. A pornómagazin hamarosan közfeltűnést kelt és közbotrányt okoz. Miközben Flynt, akit százezrek istenítenek és milliók gyűlölnek, elszántan küzd a totális sajtószabadságért, ellenfelei brutális eszközökhöz nyúlnak ellene, s egy orvlövész golyója által tolószékre ítélik. A film egy örök lázadó árnyalt portréja, aki egy vitatható és sokat vitatott ügy képviseletében feszegette a szabadság határait. Hosszú kálváriája a Legfelsőbb Bíróságon teljes sikerrel ért véget.
A már kultuszmozinak számító filmért Milos Forman elnyerte 1997-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét és a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat.

Május 7. vasárnap
Duna Tv, 20.30

A szeretet erejével


Menjek vagy maradjak – Pálinkafesztivál vagy provokátor 13

Alain Tasma megható és elgondolkodtató lélektani filmje a szeretetről, az anyaságról, ahogy azt csak a franciák látják. Nicole Ducet egy elegáns, első osztályú étterem főszakácsa, mindent feláldozott ezért a sikerért. Miután hosszú hónapokig nem látta fiát, Guillaume váratlanul újra felbukkan az életében, és bejelenti, hogy elvett egy jómódú, nála sokkal idősebb nőt feleségül. Nicole két érzés között ingadozik: egyrészt örül a fiának, másrészt elkeseredik fia választása láttán, érzi, hogy valami nem tiszta az ügyben. Két nappal később Nicole-t letartóztatják menye meggyilkolásának vádjával. Az asszonyra hosszú börtönévek várnak, ami teljesen megváltoztatja jövőjét és egész személyiségét…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik