Élet-Stílus

Jövő héttől kötelező a buszokon is a biztonsági öv

Keddtől az Európai Unió valamennyi tagországában kötelező a biztonsági öv használata turistabuszokban, illetve kilenc ülőhelynél nagyobb befogadóképességű autókban is egy most életbe lépő uniós irányelv alapján - emlékeztetett az Európai Bizottság pénteken kiadott közleményében.

A jogszabály egyelőre azokra a járművekre vonatkozik, amelyeket már felszereltek biztonsági övekkel – új buszok esetében ez csak három éve kötelező az unióban.

Az EU-ban azt remélik, hogy a jogszabály segít annak a törekvésnek a megvalósításában, amely szerint 2010-re az évtized elején mértnek a felére csökkenne a halálos közúti balesetek száma – a brüsszeli “EU-kormány” szerint a direktíva évente több mint ötezer életet menthet meg. A biztonsági öv használatának elmulasztása a második leggyakoribb oka a halálos baleseteknek. A buszokon nem utolsó sorban a 2003-as, Balaton környéki tragédia nyomán szigorították meg az övhasználatot.

Ugyancsak kötelezővé válik az új szabály értelmében az 1,35 méter alatti gyermekeknél olyan ülést használni, amely megfelel a súlyuknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik