Élet-Stílus

Újabb botrány az Operában

admin
admin

2006. 05. 05. 15:39

Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát, a dalszínház főigazgatóját.

Keveházi szerint főnöke hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát – az erről szóló pénteki levelét a balettigazgató elküldte többek között a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is.

Keveházi Gábor, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész az MTI-nek elmondta: “barátilag” azt javasolta a főigazgatónak, hogy “az Operaház és az általa képviselt művészetek érdekében ajánlja fel lemondását”.

Mint az MTI-nek elmondta, Hegyi Árpád Jutocsának írott levelében úgy fogalmazott: a főigazgató teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortevébe, a balettigazgatóval, vagyis vele előzetesen nem egyeztetett.

Keveházi Gábor leszögezte: az előadások számának csökkentésével nem ért egyet, a változtatásokat nem fogadja el, a döntést pedig semmisnek tekinti.

Hegyi Árpád Jutocsa az MTI-hez közleményt juttatott el, amely szerint vezetésével megkezdődött az Operaház modernizációja: a gazdasági egyensúly létrehozása érdekében tizedével csökken az előadásszám, átalakítják az Erkel Színházat és új informatikai rendszert állítanak üzembe. Új kamara-színpadot hoznak létre, korszerűsítik a világítást, szakszerűbben tervezik a költségeket és bevételeket a hatékonyabb működés, a magasabb művészi teljesítmény érdekében.

A balettigazgató megjegyezte: egyértelmű, hogy a főigazgató a pályázatában vázolt művészi koncepciót a felvállalt gazdasági feltételek mellett nem tudja megvalósítani.

Keveházi Gábor elmondta, Hegyi Árpád Jutocsa csaknem százzal, mintegy 360-ról 260-ra csökkentette a tervezett előadások számát, s ezzel “teljesen Operaház-ellenesen” döntött. Azt mondta, a hozzá nem értő főigazgató személye miatt távozott a napokban az Operaházból a világklasszis Kovács János első karmester és néhány hete Kunos József ügyvezető igazgató.

Bozóki nem kapott levelet

Keveházi Gábor úgy tájékoztatta az MTI-t: levelét eljuttatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Szili Katalin házelnöknek, Hiller István MSZP-elnök, volt kulturális miniszternek és Vass Lajosnak, a kulturális tárca politikai államtitkárának. Nem küldte el viszont Bozóki Andrásnak, mivel szerinte ő követett el hibát, amikor az Operaház tavaly októberi tiltakozása ellenére helyén hagyta Hegyi Árpád Jutocsát, aki augusztus óta tölti be a posztot.

Hegyi Árpád Jutocsa közleményében az olvasható: az Operaháznak teljes körű modernizációra, új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére van szüksége. Az örökölt gazdasági-működési nehézségek orvoslásának “egyik apró lépése”, hogy a gazdasági egyensúly érdekében tizedével csökken az előadásszám – írta a főigazgató, megjegyezve, így is kétszer annyi opera- és balettelőadást tartanak jövőre, mint a Milánói Scala, a velencei Fenice Opera vagy a prágai állami opera.

“Színházigazgatói pályámon hoztam már létre új operatársulatot, modernizáltam az ország második legnagyobb városának nemzeti színházát és teremtettem a semmiből európai színvonalú, nemzetközi operafesztivált. Pontosan tudom, hogy melyek azok a lépések, amelyek elvezetnek az Operaház működési-gazdasági megújulásához” – szögezte le közleményében Hegyi Árpád Jutocsa, aki hozzátette: “széles körben egyeztettünk, és a vezetőség valamennyi tagja egyetértett a változtatásokkal, közösen határoztunk”.


Bozóki András kulturális miniszter a tárca sajtófőnökén keresztül azt közölte: tájékozódik az ügyben, és egyeztet az érintettekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.