Élet-Stílus

Haldokló Holt-tenger

admin
admin

2006. 05. 05. 15:55

A Holt-tenger, mint Afrikában számos vízfelület, az utóbbi években rohamosan zsugorodik.
Kutatók szerint az elmúlt 50 évben a területe mintegy harmadával csökkent.

Aggódó kutatók megoldásokat keresnek a Holt-tenger zsugorodására. A globális klímaváltozás érinti az értékes gyógyiszapjáról híres holt-tengeri gyógyfürdőket. Egyes klinikák mára a parttól akár több száz méterre is kerülhettek a víz visszahúzódása miatt. A Holt-tenger egyesek szerint látványosan haldoklik, mások azonban már a megmentésén fáradoznak.

A Holt-tengerbe ömlő Jordán folyót a vízhiánnyal küzdő Szíria, Jordánia és Izrael zsarolja ki a végletekig, így a vízutánpótlás jelentősen lecsökkent az utóbbi években.

Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy azonnal meg kell kezdeni az értékes természeti kincs megmentését, mert ha ilyen ütemben csökken a vízmennyiség, a Holt-tenger végveszélybe is kerülhet.

A terület természeti és gazdasági kincsei mellett több millió madárnak jelent fontos pihenő és fészkelő helyet az éves Európa és Afrika közötti madárvándorolások folyamán. A térség több veszélyeztetett fajnak is otthont biztosít, amelyek a most már jelentőssé vált élőhely csökkenés miatt akár ki is pusztulhatnak.

A megoldási lehetőségeket keresve felmerült egy 200 km-es csatorna megépítése, amely vízpótlást biztosítana az egyre csökkenő Holt-tengernek. Ehhez azonban több országnak együtt kéne dolgozni a megoldáson. Közösen kellene egyeztetni a Jordánból öntözésre kiemelt vízmennyiség csökkentésével kapcsolatos elképzeléseket, ami a térség politikai feszültségeit tekintve szinte lehetetlennek látszik

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.