Élet-Stílus

Tarantinoék dokumentumfilmet forgatnak ’56-ról

Ősszel kerül a magyar mozikba A szabadság vihara (Freedom's Fury) című 1956-os dokumentumfilm, amelyet producerként, mások mellett, Quentin Tarantino jegyez - közölte a forgalmazó Best Hollywood.

A film a magyar férfi vízilabda-válogatottnak az 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében a szovjetek ellen aratott legendás győzelméről szól, egyszerre idézi fel ’56 októberének politikai környezetét és a magyar sport állandó sikerágának fényes pillanatát. A 90 perces film, amely egy amerikai testvérpár, Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons alkotása, “intenzív, felkavaró, felemelő moziélmény” – írta Köbli Norbert, a Best Hollywood moziforgalmazási igazgatója.

A filmet producerként Lucy Liu színésznő, a magyar származású Andrew G. Vajna és az amerikai független film fenegyereke, Quentin Tarantino jegyzi. Utóbbi hihetetlen lelkesedéssel fogadta a filmötletet, “minden idők legjobb el nem mesélt történetének” nevezte a sztorit.

A film narrátora az olimpiai aranyérmes amerikai úszó, Mark Spitz. Az 50 évvel ezelőtti “véres” vízilabda-meccset a szabadságharc szélesebb összefüggéseinek tükrében felelevenítő film a napokban debütált az Egyesült Államokban, a Robert de Niro alapította Tribeca Fesztiválon.

Köbli Norbert elmondta: országos kampányra és társadalmi vitára készülnek, a magyarországi bemutatót az iskolakezdéshez időzítették. A szeptember 7-i premier néhány héttel megelőzi az évfordulós ünnepségeket, valamint Andrew G. Vajna Szabadság, szerelem című filmjének bemutatóját.

Andy Vajna magyar stábbal, magyar színészekkel és magyar helyszíneken forgatja alkotását, amely játékfilmes eszközökkel dolgozza fel az ’56-os vízilabda-meccs történetét a forradalom környezetébe ágyazva. Vajna – aki 1956-ban, 12 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, éppen a melbourne-i szovjet-magyar meccs napján, december 6-án hagyta el az országot – legutóbb Budapesten azt mondta: egy fiatalokról és elsősorban fiataloknak szóló szórakoztató filmet készítenek, amelyben érzelmi módon közelítik meg a témát, nem a politika felől. Azt kívánják érzékeltetni, hogyan befolyásolta az ifjúság életét a forradalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik