Élet-Stílus

Öt év múlva mindenki szélessávon

Az IHM és a NHH által szervezett sajtótájékoztatón ma bemutatták a tantusz.hu tarifakereső sorozat következő szolgáltatás csoportját, a szélessávkeresőt. Kovács Kálmán a bejelentés mellett az internet hazai aktuális helyzetét is elemezte.

Mintegy 200 milliárd forint további befektetésével öt év múlva minden magyar háztartás számára lehetővé válik a széles sávú internet-csatlakozás – mondta az informatikai miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kovács Kálmán szerint lendületesen fejlődik a hazai internet használat, jelenleg a lakosság 85 százaléka mintegy 5 millió felhasználónak van lehetősége potenciálisan elérni valamilyen szélessávú szolgáltatást.

Az uniós 15-ök átlagával összehasonlítva Magyarországon a rendszeresen internetezők aránya jelenleg 74 százalék, míg 2004-ben 51 százalék volt. A miniszter szerint 2006 végén a minden második magyar háztartásban lesz számítógép, szemben a 2002. év végi 21 százalékos aránnyal, 2011-ben pedig minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú net.

Az eseményen résztvevő Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kifejtette: a szabályozó hatóság jelentős eredményének tartja, hogy a széles sávú elérésben vezető szerepet játszó ADSL havi előfizetési díja két éve alatt a felére csökkent. Ma már például a legnagyobb szolgáltató 5-6 ezer forintért kínálja a hagyományos vezetékes telefonvonalon alapuló internet elérést.

Az IHM és az NHH közös kezdeményezéseként bevezetnek egy új szolgáltatást is annak érdekében, hogy az ügyfelek el tudjanak igazodni az internetes tarifák között. Ennek keretében a két szervezet a szelessav.hu, illetve az NHH honlapon beindítja a szélessávú keresőt, ami összehasonlíthatóvá teszi a tarifákat és a minőséget. Az NHH tervei szerint még az idén kibővítik ezt a szolgáltatást, s lehetővé teszik a vezetékes telefon, a kábeltévés és a mobil roaming tarifák összehasonlítását is.

A szélessáv.hu oldalon a kereshető adatbázisok között találunk még Hotspot és eMagyarország Pont keresőt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik