Élet-Stílus

Dortmund, a sport szerelmeseinek

A Ruhr-vidéken több mint 5 millió ember él. Ahogy átutazunk rajta, olyan érzésünk támadhat, mintha szinte ki sem lépnénk egy hatalmas metropoliszból. Pedig több, mint 30 nagyobb települést érinthetünk, ha be akarjuk járni az egész völgyet. Ennek a régiónak a legnagyobb városa Dortmund, Vesztfália zöld metropolisza.

Ahogy a városba érkezünk, elcsodálkozhatunk azon, hogy szinte semmi olyat nem látunk, ami Európa egyik legiparosodottabb városának rossz levegőjű múltjára emlékeztethetne. A használaton kívül helyezett gyártelepek mára átalakultak, és lakóházaknak, irodaépületeknek és kutatólaboratóriumoknak adták át a helyüket. A városkép napjainkban teljesen eltér az elmúlt pár száz év alatt megszokottól: a szénbányák és az acélmarás egykori központja kizöldült: a város csaknem felét vízi utak, lombos területek és parkok fedik.

Praktikus találmányok

Dortmundot a Ruhr és a kisebb Emscher folyó köti össze Európa fontos városaival. A város jó vízi útjai kiemelkedően fontos szerepet játszottak a középkorban, amikor a XX. század találmányai még nem könnyítették meg ennyire az utazást és a kereskedelmet. Akkoriban Dotmund Hanza kereskedelmi város volt, és csatornakikötőjének köszönhetően – amely az Északi-tengerrel teremt összeköttetést – igen nagy gazdagságra és befolyásra tett szert. De Dortmund tömegközlekedése napjainkban is jól szervezett.

Kiterjedt földalattirendszere és a város számtalan buszjárata igencsak megkönnyíti a kocsimentes közlekedést. Autónkat ezért érdemes megérkezésünkkor leparkolni (lehetőleg a belvároson kívü), és megfeledkezni róla. Így nem kell kitenni magunkat a forgalmi dugók okozta bosszankodásoknak. Létezik kedvezményes napijegy (csoportoknak is: max. 5 személyre), amely sokban egyszerűsítheti a vakációnkat.

A sárga-feketék: a sportszerelmesek városa

A város futballcsapata a Borussia Dortmund (BVB 09): stadionja a Signal Iduna Park (korábban Wesztfáliai Stadion), amely csaknem 83 000 férfőhelyes lelátójával Európa egyik legnagyobbja. A város focilelkesedése szinte határtalan: a rajongók együtt örülnek és sírnak a sportolókkal, és a meccseket heves diszkurzusok követik – hagyományosan – a Borsig téren. A Borussia Dortmund is itt alapult 1909-ben. Aki igazán szeretne beleszippantani a város futball-légkörébe, az feltétlenül látogasson el ide. Legnagyobb ellenfelük – kiknek nevét ki sem nagyon szabad ejteni – a Gelsenkirchen csapata, a másik nagy ruhr-vidéki fociklub. Rivalizálásukról legendák szólnak…

De nemcsak a szurkolás közkedvelt a városban: több mint 140 ezren élnek aktív sportos életet. Az elmúlt évtizedekben Dortmund rengeteg nemzetközi sporteseménynek adott otthont, és itt kerül megrendezésre a sakkvilág egyik fontos tornája is. (Lékó Péter is itt nyert nemrég). A város híres még a Dortmund–Ems kanálison evezőpályájáról.

Néhány adat pár szóban – Dortmund


• Dortmund az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található, és a Ruhr-vidék legnagyobb városa (lakosainak száma 587 830)

• Dortmund belvárosban található Németország legnagyobb csatornakikötője.

• A Borussia Dortmund, a város fociklubja, a Borsig téren alapult 1909-ben.

• A H-Bahn, a város sajátossága: az egyetem épületeit és a kutatólaboratóriumokat összekötő függővasút.

• A világ legnagyobb „karácsonyfáját” itt állítják fel minden évben: rengeteg fát egymásra szórnak, majd piramis alakban elrendeznek. Az eredmény egy 45 méteres faóriás-kompozíció

• A Sparkassen Sakk Bajonokság minden év júliusában kerül megrendezésre a városban. A versenyzők kizárólag meghívásos alapon vehetnek részt a versenyen. Lékó Péter itt győzte le Veselin Topalovot, és így kvalifikálta magát a Sakk VB-re.

• A Flórián-torony Németroszág első olyan TV tornya volt megépítésének idején, amely forgó kilátóval és étteremmel rendelkezett.

• Kutatásfejlesztés szempontjából Dortmund Németország egyik legfontosabb városa: több mint 30 kutatólaboratórium van a városban.


Dortmund, a sport szerelmeseinek 1

Dortmund, a sport szerelmeseinek 2



Egy kis mászás

Amint megérkezünk – ismerkedésként –, érdemes felmászni a Flóriánba (leánykori nevén: Flórián-torony): jó idő esetén szép kilátás nyílik az egész városra. A Flórián egyébként Dortmund legfeltűnőbb építménye: 1959-ben az országos kertészeti kiállításra épült. Külalakra egy cementkéményre hasonlít, a TV-adót, valamint egy forgó éttermet rejt. Az évezred elején kedvelt bungee-jumping „kilövő állás” volt, de egy tragikus kimenetelű ugrás után betiltották.

Esti programként a laza és fociközpontú esti kikapcsolódásra vágyók a Kreuzviertel kerületére koncentráljanak: számtalan kocsmája van, és a stadiontól sincs messze. A főpályaudvar mögötti Nordstadt is jó éjszakai lehetőségeket kínál, de kicsit elhagyatottabb, mint az előbb említett. Akik pedig felkapottabb helyeket keresnek, azok az Alter Marktra menjenek.

Nehéz éhen halni

Ha éppen a Kreuzviertelben töltjük az éjszakát, akkor a Barrock vagy a Haus Overkamp éttermeiben kitűnően megvacsorázhatunk, ha pedig flancosabb ételekre vágynánk, akkor a város déli részében keresgéljünk (itt azért minden drágább is). Dortmund egyik specialitása a Stösschen: a sör különlegessége abban áll, hogy nagyon gyorsan csapolják, és (csak) 1 decit adnak belőle. A hozzáértők szerint a Stösschen kihagyhatatlan!

A Hövel Hausbrauerei – a városi színház közelében – jó kocsma-étterem: kitűnő hely a vesztfáliai ételspecialitások és a dortmundi sör extenzív lecsekkolására. Megkóstolandó még a rosenkrantz, grillezett kolbászkák krumplival és hagymával felszolgálva, valamint a himmel und hölle, a helyi édes sütemény. Majd minden kocsmában felszolgálnak darálthusival töltött kenyeret (Salzkuchen mit Mett).

Történelem a Ruhr partján

Az első írott dokumentumban Throtmania néven utalnak a településre. 1320 után a köznyelv Dorpmunde-nak nevezi. A név eredete ismeretlen.
880–890: Az első írott utalás a településre.
XIII–XVIII. század: Dortmund az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Hanza- és szabad császári város.
1806 után: A Német–Római Birodalom széthullásával Dortmund elveszti autonómiáját: egy időre francia megszállás alá kerül, majd Poroszországhoz csatolták.
1845: A bajor serfőzési technológia bevezetésével Dortmundban is megindul a nagyipari sörgyártás. A sör a város fontos ipari termékévé válik.
1871–1873: A nagy iparosodás kezdete. Megnyilik három szénbánya.
XX. század eleje: Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb ipari városa.
II. Világháború: A légitámadásoknak köszönhetően a belváros 95 százaléka, a lakónegyedek 60 százaléka semmisül meg.
1960-as évek: A város újraépül.



Tippek: Városi séták és csillagtúrák

1. Aki szereti a virágokat, az feltétlenül látogasson el a Westfalenparkba a Rosariumba! A Német Rózsakert több, mint 3000 különböző fajta rózsát tart számon (ezzel a harmadik legnagyobb a világranglistán). Rombergpark botanikus kertje is kellemes nyári szórakozás lehet.

2. Ha nincs igényünk semmi különösebb stimulációra, csak egyszerűen ejtőzni és nézelődni szeretnénk – néhány doboz sör (vagy bor) társaságában –, akkor üljünk ki a Westparkba. Sok egyetemi diák jár ide a nyári napokon (estéken).

3. Akik az iparosodás korából szeretnének emlékeket feleleveníteni, azok a város új – DAB – sörmúzeumába vagy a Zeche Zollern II/IV bányamúzeumába menjenek.

4. Syburg romkastélya a helyiek egyik kedvenc kikapcsolódási terepe. Ha este megyünk, akár kaszinózhatunk is a Hohensyburgban.

5. Aki kastélyokra vagy uradalmi házakra lenne kíváncsi, az ellátogathat a Bodelschwingh házba (fapilléreken nyugvó XIII. századi árkos vár) vagy a Dellwig házba (szintén XIII. századi kastély, amelyet a XVII. században átépítettek).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik