Élet-Stílus

Az aszpartám mégsem okoz rákot

Az utóbbi években szakmai vita dúlt arról, hogy van-e rákkeltő hatása az aszpartám tartalmú élelmiszereknek. Az Egyesült Államokban nemrégiben végzett kutatás azt bizonyítja, hogy nincs.

Az elmúlt években számos kutatócsoport, többek között a francia élelmiszerbiztonsági intézet a mellett tette le a voksot, hogy az élelmiszerekben található aszpartám rákkeltő hatású. Ugyanakkor szintén szakmai körökben sokan vitatták ezt, és további kutatásra ösztönöztek.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az Egyesült Államokban egy öt éven át folyt vizsgálat során, melybe összesen több mint 500 ezer főt vontak be, azt vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképző rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között. A vizsgálatban a szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket, jeges teát, valamint aszpartámmal édesített kávét és teát vették gorcső alá. Külön szempont volt, hogy milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömeg indexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása.

Az 5 éves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartám tartalmú italok fogyasztása között.

Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban három összetevőre bomlik: aszparaginsavra, fenilalaninre, aminosavakra, valamint metanolra. Ezt követően a szervezet ezeket az összetevőket ugyanazon anyagcsere-folyamatok során szívja fel és hasznosítja, mint amikor azok a mindennapi élelmiszerekből származnak. A megszokott élelmiszerek (tojás, tej, hús, hal, sajt, gyümölcs és zöldség) fogyasztása során ugyanezen összetevőkből sokkal nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe. A mindennapi élelmiszer-összetevők anyagcsere-folyamatainak ismeretében az aszpartám biztonságos, és nem rendelkezik az egészségre káros hatásokkal.

Az aszpartám lebontása során keletkező metanollal kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot. Érdemes tudni, hogy a metanol, valamint az aszpartámból származó metanol biztonságát is széles körűen megvizsgálták. Becslések alapján a nap 24 órájában óránként hozzávetőleg 30 liter, teljes mértékben aszpartámmal ízesített ital is elfogyasztható anélkül, hogy a metanol bármilyen káros hatása mutatkozna.

Az aszpartám emésztése során keletkező metanol megegyezik a számos gyümölcsből, zöldségből és ezek leveiből sokkal nagyobb mennyiségben származó metanollal, amely a mindennapi étrend részét képezi. Létrejöttét követően a metanol – forrásától függetlenül – további alkotóelemekre bomlik a test szokásos folyamatai során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik