Élet-Stílus

Netsky-P vírus megint a csúcson

Látszólagos nyugalom uralkodik a vírusok világában, a szakértők a közeli jövőben nagyobb víruskitörésre számítanak.

Vírus toplista

01.Netsky-P
02.Zafi-B
03.Nyxem-D
04.MyDoom-AJ
05.Netsky-D
06.Mytob-FO
07.Mytob-C
08.Mytob-Z
09.Dolebot-A
10.Mytob-AS

Szokatlanul nyugalmas időszaknak minősítették a vírusvédelemmel foglalkozó cégek a tavaszi hónapokat. Noha folyamatosan növekszik a vírusok száma, 2006-ban még nagyobb veszélyt jelentő kitörésre nem került sor. A Sophos által megjelentetett legújabb víruslistát is régi ismerősök, a Netsky-P és a Zafi-B vezetik.

A már mintegy kétéves Netsky-P áll az aktuális lista élén úgy, hogy márciusban cserélt helyet az eddigi listavezető Zafi-B-vel. A két veterán 16,5 és 18,5 százalékot teljesített a teljes vírusmennyiségből. A harmadik helyet a Nyxem-D (8,5 százalék) foglalta el.

A Sophos szakértői szerint az e-mail vírusok látványosan csökkentek az utóbbi időben. A káros kódok legnagyobb hányadát a tavaszi időszakban a trójaiak képezték mintegy 86 százalékos részaránnyal. Jelentősen nőtt az adathalász akciókat támogató támadások száma, illetve továbbra is komoly veszélyt jelentenek a zombi PC-ket generáló – távirányítható spamküldő rendszerek – kártékony kódok terjedése.

A vírusvédelmi szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy noha a listavezető egy mintegy kétéves vírus, könnyen elképzelhető egy nagyobb víruskitörés kialakulása a közeli jövőben.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik