Élet-Stílus

Sun-központ jöhet Budapestre

A Sun Microsystems Kft. a legesélyesebbek között pályázik az anyacég európai szintű ügyviteli, adminisztrációs feladatainak ellátására – tájékoztatta a Világgazdaságot Hegedüs Gábor, a leányvállalat ügyvezető igazgatója.

Az informatikai nagyvállalat kaliforniai központjában ugyanis a közelmúltban úgy döntöttek: bizonyos tevékenységek – amelyeknek nem feltétlenül kell az Egyesült Államokhoz kötődniük – kerüljenek át alacsonyabb költségterhű országokba. Ezek közül a szoftverfejlesztés várhatóan Indiába, Kínába és Oroszországba kerül, mivel ezekben az országokban áll rendelkezésre akár több tízezres szakembergárda.

Az egyéb feladatok köréből a belső személyzeti, ügyviteli és adminisztrációs feladatokat három régiós központban összpontosítja a Sun, az Egyesült Államok mellett Európában és Ázsiában állít fel ilyen bázist. Az átcsoportosítástól az anyacég 55-60 százalékos megtakarítást remél. A helyszínek megfelelő kiválasztásához készült egy 22-es országlista, ahol Magyarország a második helyen áll – Csehország után Törökország előtt. A sorrend kialakításánál 30-40 tényezőt vettek figyelembe, fontos volt egyebek mellett, hogy az adott országban legyen közvetlen Sun-jelenlét.

Csehország annyiban előz meg minket, hogy az amerikai cégvezetés stabilabbnak ítéli meg az ottani gazdaság helyzetét, mint Magyarországét – hangsúlyozza Hegedüs Gábor, s hozzáteszi: a belső szolgáltató központról az anyavállalat fél éven belül ígért döntést, s a feladatok ellátása az induláskor várhatóan száz főt igényel.

Újabb feladatok

A belső kiszervezési feladatok mellett a Sun Magyarország nemzetközi projektirányító szerepre is készül. A társaság néhány nagy ügyfelénél – beleértve a külföldi és hazai multikat – a hazai leányvállalat nemzetközi üzletfejlesztési jogosítványokat kapott az amerikai központtól. Júliustól a budapesti iroda üzemeltetheti nemzetközi szinten is a General Electric, valamint a Deutsche Telekom Sun-rendszerre épülő adatközpontját. Az OTP és a Mol esetében pedig regionális kiszolgálási jogot szerez a cégek ügyfélkapcsolatainak kezelésére.

A nemzetközi projektirányító szerep a jelenleg 75 főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatnál további 15-20 fős bővítést tesz lehetővé, főként mérnök-tanácsadókat, logisztikai szakembereket vesznek majd fel, de szükség lehet kereskedőkre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik