Élet-Stílus

Üstökösfüzér az égen

Egyedülálló felvételeket készített a Hubble-űrteleszkóp a Nap felé haladva egyre több darabra eső 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (SW3) üstökösről. Az égi látványosság igen ritka jelenség.

Az elkövetkező két hétben földközelben lévő 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (SW3) üstökös a professzionális és amatőr csillagászok számára is szép látvánnyal kecsegtet. A Magyar Csillagászati Egyesület hírportáljának beszámolója szerint a számtalan darabra hullott üstökös földközelsége olyan jelenség, amely egy ember életében csak egyszer történik. Vagy egyszer sem, hiszen legutóbb a 19. század közepén fordult elő, hogy egy darabjaira hullott kométa – a híres Biela-üstökös – ilyen közel kerüljön a Földhöz.

Az 1930-ban német csillagászok által felfedezett üstökös periodikusan 5,4 évente kerüli meg a Napot. Keringési pályája néhol majdnem a Jupiteréig elér, máshol a Föld és a Nap közé esik. Az üstökös 1995 szeptemberében egy látványos kitörés eredményeként esett szét két nagyobb és vagy négy kisebb darabra, meg persze rengeteg törmelékre. A leszakadt darabok porladása, darabolódása azóta is tart, amit a 2000/2001-es és az idei megfigyelések is igazolnak.

Üstökös darabok az égen

A mostani visszatérés különlegességét a május 12-14-e között bekövetkező 6-12 millió km-es (0,06-0,08 Csillagászati Egység) földközelség adja. Az adatok szórása a mintegy 5-6 millió km hosszan szétszóródott magok miatt van. Több tucat üstökösdarabot láttak el az elmúlt hetekben egyedi jelöléssel a csillagászok. A megfigyelésekből már most látszik, hogy a különböző részek anyagösszetétele nem egyforma, vagyis az eredeti üstökösmag nem volt homogén.

A földközelség idején az üstökösfüzér egy 25-30 fok hosszú sáv mentén látszik egünkön, a Cygnus (Hattyú) csillagkép területén. Sajnos a legfontosabb napokban éppen telehold lesz, ami jelentősen rontja majd a megfigyelési körülményeket, bár a délen járó Hold viszonylag messze lesz a Cygnusban járó üstököstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik