Élet-Stílus

Percek alatt végigsöpörhet egy Skype-vírus

Erdélyi Gergely, a finn F-Secure víruskutatója szerint nagy a kockázata egy a Skype-t támadó vírus megjelenésének.

Az F-Secure szakemberei nemcsak a már megjelent vírusok ellen küzdenek, hanem igyekeznek feltárni a potenciális veszélyforrásokat is. A víruskutatók a legfontosabb munkájuknak – a vírustámadások megfékezése mellett – a megelőzést tartják.

Root-kitek és additív támadások

A vírusvédelmi szakemberek szerint egyre több gondunk lesz az összetett vírustámadásokkal és az önmagukat álcázó root-kit-megoldásokkal. A root-kitek komoly kihívást jelentenek a hagyományos vírusellenőrzőknek, hiszen alapstratégiájuk a rejtőzködés és a folyamatos változás.

A kombinált támadások folyamatosan fejlődő rendszere szintén komolyan veszélyezteti számítógépeinket. A gépünket támadó rendszer felépülése egymást támogató – részben ártalmatlan – kódok együttes működése folyamán jön létre. Az általánosan használt vírusellenőrzők egy része csak akkor riaszt, amikor már adatvesztés, vagy nagyszámú spamtovábbítás történt a gépünkről. Ezek a rendszerek első eleme általában kiiktatja a védelmi rendszereket, majd következő lépésben letölti a többi kártékony kódot vagy vírust. A terjesztésért általában úgynevezett e-mail harvester (begyűjtő) program felel. Az így felépülő támadás irányulhat adataink megszerzésére is, ekkor rendszerint billentyűzetfigyelő program épül be láthatatlanul operációs rendszerünkbe.

Más esetekben odafigyelés és beavatkozás hiányában könnyen juthat gépünk távirányítható, spam-Zombi-sorsra is.

A jövő támadásai

Egyre több helyről jeleznek mobilvírusokat a felhasználók. Noha ezen vírusok száma és elterjedtsége még nem olyan arányú, mint PC-s társaiké, nem ártalmas odafigyelni a figyelmeztető jelekre.

Az F-Secure kifejezetten nagy figyelmet fordít azon lehetőségek kutatására, hogy miként lehetne megakadályozni egy a Skype internetestelefon-rendszeren keresztül érkező támadást. Mivel a Skype kommunikációs protokollja megkerüli a vállalati és személyes tűzfalakat, könnyen okozhat problémát egy ilyen irányból érkező támadás. A szakemberek egy ilyen jellegű támadás gyorsaságát minden eddiginél gyorsabbnak gondolják, és a hatását pedig szinte felmérni sem képesek. Erdélyi Gábor, az F-Secure víruskutatója szerint egy a teljes világra kiterjedő támadás akár 2-3 perc alatt megbéníthatja a Skype-felhasználó millióinak számítógépét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik