Élet-Stílus

Kalapács alatt van Gogh egyik főműve

admin
admin

2006. 05. 02. 10:01

A 40–50 millió dolláros sávban indítják kedden New Yorkban Vincent van Gogh egyik főművét, a L’Arlésienne, Madame Ginoux című képet a Christie’s International árverésén – írja a Napi Gazdaság.

A kép abból a rövid időszakból származik, amikor Van Gogh Paul Gauguinnel osztotta meg lakását és műtermét, a festmény alapjául szolgáló rajzot Gauguin készítette. A modell férje volt a tulajdonosa annak az arles-i kávéháznak, amelynek közelében a két festő rövid ideig együtt lakott 1888 végén; Van Gogh először a L’Arlésienne című – ma már világhírű, a párizsi Musée D’Orsayban látható – festményén örökítette meg Madame Ginoux-t. Gauguin ugyanakkor egy rajzot készített róla, amely végül Van Goghnál maradt, aki később ennek alapján festett további verziókat; ezekből egy elveszett, egy-egy található még Rómában, Sao Paulóban és a hollandiai Otterlóban.

A most aukcióra bocsátott L’Arlésienne az egyedüli, amelyik még magánkézben volt – hangsúlyozza a Christie’s katalógusa –, 1929 óta a New York-i Bakwin család tulajdonában. Ezt tartják a legderűsebb variációnak – a többivel szemben Madame Ginoux ezen nem fekete, hanem csaknem fehér ruhában látható, virágos tapéta előtt –, és ez volt az a kép, amelyet Van Gogh Gauguinnek ajánlott barátságuk emlékeként, együtt töltött idejük summázatának nevezve a művet. A most elérhető leütési árat még csak nem is találgatják a szakértők – a Bloomberg műtárgypiaci elemzője mindenesetre emlékeztet rá, hogy sokáig Van Gogh egyik képe tartotta a festmények árverési világrekordját: a Dr. Gachet arcképe – amelynek egy verziója ugyancsak látható Párizsban – 86,5 millió dollárért került 1990-ben egy azóta elhunyt japán üzletember tulajdonába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.